Leden Pussy Riot eind deze maand naar Amsterdam

Masja Aljochina en Nadejda Tolokonnikova tijdens een persconferentie na hun vrijlating. De dames bezoeken later deze maand Nederland.
Masja Aljochina en Nadejda Tolokonnikova tijdens een persconferentie na hun vrijlating. De dames bezoeken later deze maand Nederland. Foto EPA / Sergei Ilnitsky

Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot komen aan het einde van de maand naar Nederland. Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina doen op 31 januari onder meer De Balie in Amsterdam aan, zo heeft het debatcentrum bekendgemaakt.

De leden spreken in De Balie onder meer over hun tijd in de gevangenis, het regime van de Russische president Vladimir Poetin en het plan om een mensenrechtenorganisatie op te zetten. Vooraf wordt de film A Punk Prayer getoond:

Tolokonnikova en Aljochina kwamen eind december vrij nadat ze bijna twee jaar in een strafkamp doorbrachten vanwege een protestactie tegen Poetin in een kathedraal in Moskou. De twee zeiden direct al dat ze zich wilden toeleggen op de mensenrechten.

De kaartjes voor het Human Rights Weekend in De Balie, waar deze bijeenkomst deel van uitmaakt, zijn al uitverkocht.