Lagere straffen voor oud-agenten die zwerver ontvoerden

Foto ANP / Lex van Lieshout

De voormalige Rotterdamse agenten Jurian W. en Jan D. hebben in hoger beroep van het gerechtshof in Den Haag lagere straffen gekregen. W. kreeg negen maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd en D. werd veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 240 uur, schrijft persbureau Novum.

De mannen zijn schuldig bevonden aan het ontvoeren en bedreigen van een Poolse zwerver. Het hof rekent het de beide mannen “zeer zwaar aan dat zij een persoon met waarschijnlijk psychische problemen als een pakketje naar een afgelegen plaats hebben gebracht en daar hebben achtergelaten, na hem ernstig bedreigd te hebben”. Zo kun je niet omgaan met mensen, stelt het hof.

Verplaatsen van overlastgevers kwam bij wijkteam vaker voor

Wel acht het hof het aannemelijk dat in het wijkteam waar beide ex-agenten werkzaam waren het verplaatsen van overlastgevers vaker voorkwam. Het was voor de agenten niet concreet duidelijk hoe moest worden gehandeld bij overlast. Een ernstige bedreiging was echter nog nooit voorgekomen bij het korps en dat maakt deze zaak anders dan soortgelijke voorvallen.

Ook woog het hof mee dat beide mannen zijn ontslagen bij de politie en moeite hebben gehad met het vinden van ander werk. Daarnaast was Jan D. nog in opleiding toen het incident plaatsvond. De straf pakt lager uit dan de eis van het OM en de eerdere veroordeling van de rechtbank.

De rechtbank had de mannen veroordeeld tot respectievelijk zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 240 uur taakstraf. Het OM had in hoger beroep dezelfde straffen geëist.

Agenten ontvoerden en bedreigden zwerver

Het tweetal nam in augustus 2009 een Poolse zwerver die lag te slapen op een grasveldje mee in een politiebusje en bracht hem van Bleiswijk naar een afgelegen gebied in Moerkapelle. Daar werd de zwerver met een dienstwapen bedreigd en werd hem gezegd dat hij met een schep zijn eigen graf moest graven. Na de bedreiging lieten de mannen de Pool aan zijn lot over.

    • Nando Kasteleijn