Kuifje als terrorist

Winnie de Poeh die Janneman Robinson verslindt, Alice in Wonderland als drugs gebruikende alcoholist en Kuifje en Kapitein Haddock als schietgrage huurlingen. Zomaar wat voorbeelden van het werk van de Franse tekenaar Sylvain Sarrailh op zijn Tumblr Bad Ass Fanarts. Hij probeert het slechte, ‘het leed’ en ‘geweld’ in elk van de jeugdhelden en sprookjesfiguren te vangen, vertelt Sarrailh aan designsite FastCompany, en deze honderd tot duizend keer uit te vergroten. Zo schuiven in de ogen van de Fransman Kuifje en Haddock naar de rand van de maatschappij als uitwassen van gewelddadig en immoreel kolonialisme. Niet langer twee detectives, maar twee terroristen met molotov cocktails en een valse hond. Het is vooral maatschappelijke kritiek die Sarrailh lijkt te drijven; Alice in Wonderland is de onschuld die probeert te ontsnappen uit de wrede werkelijkheid. En Dagobert Duck? De belichaming van hebzucht en kapitalisme in de vorm van een bankovervaller.