kort

Slimme lift

Microsoft test zelfdenkende lift

Een lift in lopen die je zonder ook maar een knop in te drukken naar de gewenste verdieping brengt. Microsoft is de afgelopen maanden bezig geweest met het testen van liftsoftware die hiervoor moet zorgen, vertelde het hoofd van Microsofts onderzoekafdeling Peter Lee gisteren aan Bloomberg TV. Het systeem analyseerde drie maanden lang het gedrag van mensen in de lift. Zo leerde het systeem welke overeenkomsten er zijn in het gedrag van mensen die naar dezelfde verdieping willen. Volgens Lee begrijpt de lift nu de intentie van mensen en kan hij daarop reageren. Lee vertelde niet wat Microsoft verder van plan is met het systeem.

Telefoongegevens

Nummer afzender is te manipuleren

Telefoongegevens die telecomproviders over hun gebruikers opslaan zijn eenvoudig te manipuleren. Uit onderzoek van nu.nl blijkt dat de ‘afzender’ van een telefoongesprek of sms-bericht te veranderen is door bijvoorbeeld van commerciële ‘spoofing’-diensten gebruik te maken. Bij de ontvanger verschijnt dan een ander nummer dan die van de daadwerkelijke afzender in beeld. Ook in de administratie van telecomproviders komt zo onjuiste informatie terecht. In strafzaken en opsporingsonderzoeken wordt regelmatig gebruik gemaakt van de gegevens van telecomproviders.

Lijstje

Slechtste wachtwoord van 2013 is: 123456

Voor het eerst is niet ‘password’ het ‘slechtste wachtwoord’ van het jaar, maar ‘123456’. Splashdata maakt jaarlijks een lijst met de 25 meestgebruikte wachtwoorden op basis van gelekte inloggegevens. Uit de lijst wordt duidelijk dat veel mensen een wachtwoord kiezen met een link naar het product of de website, ‘adobe123’ staat op nummer 10 en ‘photoshop’ op 15.

    • NRC