Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Kijken: zo ziet deze vrouw er niet uit in het echt

Ze is namelijk flink gephotoshopt. Haar nek is versmald, de kleur van haar huid, ogen en lippen is aangepast, de vorm van haar gezicht en ogen is verfraaid en ze heeft een heel nieuw kapsel gekregen.

Eigenlijk herken je haar nauwelijks terug. Want dit is hoe de in Oekraïne geboren zangeres Boggie (haar echte naam is Csemer Boglárka) er wél uitziet in het echt. Vlak voor ze wordt aangeraakt door de photoshopper.

Het gehele aanpassingsproces is het onderwerp van haar nieuwste videoclip, die hoort bij het nummer Nouveau Parfum, waarmee ze de weergave van vrouwen in de media aan de kaak lijkt te willen stellen.

Beperkt houdbaar

De folkzangeres is hier niet de eerste in. De Nederlandse documentairemaakster Sunny Bergman nam de mate en manier waarop afbeeldingen van vrouwen die in de bladen verschijnen gephotoshopt worden zeven jaar geleden onder de loep. Ook komt de wereld van de plastische chirurgie aan bod. Ze maakte de succesvolle film Beperkt Houdbaar, een analyse van de huidige tijdsgeest, en hoe die zich vertaalt naar het vrouwelijke lichaam.