Irak executeert 26 gevangenen - vorig jaar 151 terechtstellingen

De Iraakse autoriteiten hebben deze week 26 gevangenen geëxecuteerd, zo heeft het ministerie van Irak meegedeeld. De gevangenen waren veroordeeld voor terrorisme en de terechtstellingen vonden zondag plaats. Mensenrechtenorganisaties hekelen de gang van zaken in Iraakse rechtbanken.

Human Right Watch schrijft in het vandaag gepubliceerde World Report 2014 (pdf) dat er vorig jaar minstens 151 keer de doodstraf werd uitgevoerd in het land. De situatie in Irak wordt al lange tijd zorgwekkend genoemd: tussen 2011 en 2012 verdubbelde het aantal executies al bijna van 68 naar minstens 129. In Irak werd de doodstraf na de val van Saddam Hussein geschrapt, maar in 2004 weer ingevoerd in het kader van de strijd tegen terrorisme. Sindsdien zijn er volgens schattingen van de Verenigde Naties meer dan 1200 mensen ter dood veroordeeld in het land.

Volgens meerdere mensenrechtenorganisaties zouden sommige veroordelingen zijn gebaseerd op verklaringen die werden afgelegd na martelingen. Over de identiteit, de aanklacht en het bewijs tegen personen die ter dood worden veroordeeld worden zelden mededelingen gedaan. De Iraakse regering houdt echter vast aan de doodstraf en noemt die een wapen in de strijd tegen opstandelingen die instabiliteit van het land nastreven.

Een van de gevangenen die zondag werden geëxecuteerd is in ieder geval Adel al-Mashhadani, een sunnitische leider uit Bagdad. Hij werd eind 2009 veroordeeld voor moord en ontvoering.