IMF positiever over groei wereldeconomie

et hoofd van het IMF, Christine Lagarde, kondigde vorige week al aan dat de groeiverwachtingen zouden worden verhoogd. Foto Reuters/Stephen Jaffe

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is positiever gestemd over de perspectieven voor de wereldeconomie. Voor dit jaar verwacht het fonds een groei van 3,7 procent. Voor 2015 wordt een groei voorzien van 3,9 procent. Dat heeft de landenfinancier vandaag bekendgemaakt.

In oktober werden de groeiverwachtingen voor 2014 door het IMF nog verlaagd tot 3,6 procent. Het hoofd van het IMF, Christine Lagarde, kondigde vorige week al aan dat de groeiverwachtingen zouden worden verhoogd. Het IMF is echter wel nog altijd minder positief dan voor oktober, toen nog een groei van 3,8 procent werd verwacht.

Het herstel van de wereldeconomie komt op het conto van de ontwikkelde economieën die zich aan het herstellen zijn, aldus het IMF. Dat levert in die landen volgend jaar een groei op die 0,2 procentpunt hoger ligt dan eerder was voorzien.

Lagere groeivoorspelling Verenigde Staten

Voor 2015 zijn de groeivoorspellingen voor de ontwikkelde economieën echter met eenzelfde getal verlaagd. Dat komt vooral door de lagere groeivoorspelling voor de Verenigde Staten. Waar het begrotingsakkoord daar dit jaar voor meer groei zorgt, verwacht het IMF voor 2015 juist een rem door het akkoord.

De eurozone lijkt de recessie volgens het IMF achter de rug te hebben. Verwacht wordt dat de economie van de muntunie dit jaar met een procent groeit. Voor volgend jaar wordt een groei voorzien van 1,4 procent. Dat is voor beide 0,1 procentpunt meer dan eerder voorspeld. In de landen die de afgelopen jaren in de financiële problemen zaten - Griekenland, Spanje, Cyprus, Italië en Portugal - zal het herstel wel bescheiden zijn, aldus het fonds.

Opvallend is verder dat het IMF voor Groot-Brittannië een groei van 2,4 procent voorziet. Eerder verwachtte het IMF nog een groei van 1,8 procent. De economie van Rusland groeit daarentegen met twee procent veel minder hard dan in oktober was voorspeld. (Novum)