Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hof: OM moet Joris Demmink vervolgen voor misbruik - ‘een blamage voor justitie’

Voormalig topambtenaar Joris Demmink moet door het Openbaar Ministerie strafrechtelijk worden vervolgd op verdenking van verkrachting van twee Turkse jongens. Dat besloot het gerechtshof in Arnhem vanmiddag, zo meldt NRC-redacteur Marcel Haenen op basis van een bron bij het hof.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Breaking News: Hof Arnhem heeft besloten dat het OM oud SG Joris Demmink strafrechtelijk moet vervolgen wegens vermoedens seksuele delicten

Haenen noemt dit besluit van het hof ‘een blamage voor justitie’:

“Het OM heeft nooit een strafrechtelijk onderzoek in deze zaak uitgevoerd omdat daar geen reden voor zou zijn. Ze hebben slechts ‘oriënterend onderzoek’ uitgevoerd, en op basis hiervan besloten dat het niet nodig was om hier vervolg aan te geven. Nu moet alsnog een strafrechtelijk onderzoek worden gestart in Turkije in opdracht van het hof. Dat is een zeer interessante ontwikkeling in deze zaak.”

In december vorig jaar besloot het OM dat er geen reden was om Demmink, oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, te vervolgen. Twee Turkse mannen deden aangifte van kindermisbruik, die midden jaren negentig in Turkije zou hebben plaatsgevonden, maar het OM heeft na onderzoek geen bewijs gevonden dat Demmink destijds in het land is geweest. Dat is ook altijd verklaard door de oud-secretaris-generaal.

Turkije trof geen registratie aan van in- en uitreizen Demmink

De kwestie kwam half december aan de orde tijdens een besloten zitting bij het gerechtshof in Arnhem. Daar kwam een document ter tafel waarin een Turkse officier van justitie vaststelde dat Demmink in 1996 wel degelijk in Turkije was. Dat document is door het ministerie van Justitie als ‘authentiek’ bestempeld, waarop justitie toezegde het te onderzoeken.

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken schreef het OM dat uit ‘onderzoek van onze registraties, aan de hand van de identiteitsgegevens ‘Joris DEMMINK’, generlei registratie is aangetroffen van in- en uitreizen door betrokkene in ons land via onze grensovergangen.’

Advocaat Adèle van der Plas, die namens twee Turkse cliënten het hof vraagt om het OM te dwingen tot vervolging van Demmink, liet eind vorig jaar weten dat de reizen van Demmink mogelijk niet geregistreerd werden omdat hij toentertijd de beschikking had over een diplomatiek paspoort.

In 2012 besloot het OM al dat er onvoldoende bewijs was

In 2012 besloot het OM na een oriënterend feitenonderzoek nog dat er onvoldoende bewijs was om Demmink te vervolgen. De rechtszaken waarbij oud-topambtenaar van Justitie Joris Demmink betrokken is, hebben de staat inmiddels al bijna veertigduizend euro gekost, zo bleek in november vorig jaar.

De ex-topambtenaar is betrokken bij verschillende rechtszaken. Zo heeft hij het AD voor de rechter gesleept omdat hij schade zou hebben ondervonden van de berichtgeving van de krant over het vermeende misbruik.