Hannibal serveert mensensteak à point

De kookkunst en het gastheerschap van chef Hannibal zijn jaloersmakend. De maaltijden die hij serveert lijken op kunstwerken en de manier waarop hij zijn gasten bedient is vorstelijk. Hij kookt nog verantwoord ook: er mag niets worden verspild. Hannibal als regelrechte foodie. Je maag begint met knorren, tot hij zich omdraait. Dit is Hannibal ‘The Cannibal’ Lecter, besef je. Hij serveert zijn onwetende gasten zelfgeslacht mensenvlees.

De ongemakkelijke maaltijden zijn een belangrijk thema in de 13-delige NBC-serie Hannibal, die vandaag op dvd is verschijnt. De serie vertelt wat vooraf ging aan Silence of the Labs (1991), waarin seriemoordenaar Hannibal in de gevangenis zit en de jonge Clarice Starling (Jodie Foster) ‘helpt’ met het opsporen van andere moordenaars. In de de nieuwste serie beunhaast psychiater en geheime seriemoordenaar Hannibal (Mads Mikkelsen) bij de FBI. Hij begeleidt de labiele profiler Will Graham (Hugh Dancy). De kijker wordt ook meegenomen naar gruwelijke plaatsen delict, die expliciet in beeld worden gebracht. We zien tieners doorspiest met hertengeweien, lijken die gebruikt zijn als moestuintjes, en er is een totempaal van ontbindende lichamen.

Het succes van Silence of the lambs was te danken aan het sublieme acteerwerk van Anthony Hopkins: hij zette Hannibal neer als kristalheldere gek en onverklaarbare charmeur. De Hannibal van de Deense Mads Mikkelsen is ingetogener. In zijn onverschillige blik kun je van alles lezen. Probeert hij zich te herinneren waar hij zijn autosleutels heeft gelaten? Of bedenkt hij hoe hij de levertjes van zijn laatste slachtoffers zal kruiden? Zijn karakter krijgt weinig ruimte om te bloeien. Het is alsof de makers bang waren om het lugubere aspect van het verhaal alle ruimte te geven. Er zijn de misselijkmakende maaltijden en moorden, maar steeds wordt er vlak voordat het echt gaat schuren een normalo-sausje over het verhaal heen gekwakt. Er is bijvoorbeeld een lollig forensisch team met scherpe dialogen, dat in zoveel series een rol speelt. En natuurlijk is er een bozige politiechef en een ontluikende, maar onmogelijke liefde. Binnenkort verschijnt seizoen twee. We hopen dat Hannibal dan echt krankzinnig wordt.

    • Kim Bos