Utrecht stopt met inzet ‘loktieners’ voor controle drankverkoop

Foto ANP / Roos Koole

De gemeente Utrecht stopt met het inzetten van ‘loktieners‘ om te controleren of alcoholverstrekkers zich aan de leeftijdgrens van achttien jaar houden. Dat heeft de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen geantwoord op vragen van de Utrechtse gemeenteraad.

De raadsleden Mark Dijk en Jeroen Flipse laten weten dat de inzet van jonge ‘mystery guests’ volgens Van Zanen niet goed is gegaan.

Twitter avatar mhdijk Mark Dijk Mooi, na vragen @VVDUtrecht zegt burgemeester dat loktieners niet meer ingezet gaan worden bij controle leeftijdsgrens @KHNUtrecht
Twitter avatar JeroenFlipse Jeroen Flipse Burgemeester Van Zanen. Inzet mistery guests handhaving alcoholgrens horeca niet goed gegaan. Middel wordt voorlopig niet meer ingezet.

RTV Utrecht voegt daar aan toe dat de uitgeschreven boetes worden kwijtgescholden.

Controleurs op café met minderjarigen

Vorige week ontstond ophef over de inzet van de ‘loktiener’ door de gemeente Utrecht. NRC Handelsblad beschreef hoe dat in zijn werk ging:

“Twee meiden van 16 en 18 jaar aan de bar van het Utrechtse café Stairway to Heaven hebben een interessante discussie ontketend. Ze bestelden er afgelopen vrijdagavond droge witte wijn. De barman schonk het hun, waarna een alcoholcontroleur hem een boete gaf: hij had de tieners niet om legitimatie gevraagd.

De meiden waren zogenoemde ‘mystery guests’: minderjarige horecaklanten die alcohol bestellen om te controleren of alcoholverkopers zich aan de wet houden. De gemeente Utrecht huurt hen in: meestal 16- of 17-jarigen. Afgelopen vrijdagavond liepen er vijf door het Utrechtse centrum, ze controleerden zeven cafés en zeven supermarkten.”

Op 1 januari is de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. Er zijn meer gemeenten die bureaus inhuren die met minderjarigen controleren of alcoholverstrekkers zich aan de leeftijdgrens houden.

Lees ook: In Soest kan je nu nog ongestraft bieren en Ze bestellen om het café erbij te lappen