Emoji in het echt

De wereld kan niet meer zonder emoji’s. Hoe saai zouden whatsapp- en sms-berichten zijn zonder deze symbolen die laten zien dat we blij of boos zijn en van elkaar houden. „Emoji’s zeggen alles en tegelijkertijd betekenen ze niets”, filosofeert designer Liza Nelson op haar site Emoji-In-Real-Life. „De tekens zijn stom en tegelijkertijd bepalend geweest voor deze generatie.” Nelson onderzoekt de invloed op ons leven van deze digitale aanvullingen op de geschreven taal. De designer bestudeert sinds december de emoji’s door hun evenbeelden in de echte wereld te fotograferen. Zoals een geboetseerde tong die de zogeheten ‘lick’ uitbeeldt of een man met een snor portretteren als de emoji ‘mustache’. Nelson ziet haar taak helder voor ogen, schrijft zij op haar site. „De emoji’s verdienen het om stuk voor stuk aanbeden te worden. Door ze te portretteren, maak ik van elk een altaar.” Maar waarom doet Nelson dat eigenlijk? „Omdat iemand het moet doen.”