Een nieuw (maar moeilijk) reddingsplan voor Aldel

Ondanks optimistische berichten gisteren uit Groningen, lijkt de kans op een doorstart voor het failliete aluminiumbedrijf Aldel gering. Een nieuwe impuls voor de werkgelegenheid in de geplaagde provincie is onwaarschijnlijk.

De provincie Groningen, de gemeente Delfzijl en de samenwerkende bedrijven Eemsdelta en Groningen Seaport, kwamen gisteren tijdens een persconferentie in het provinciehuis in Groningen met een ambitieus plan dat de herstart van het eind december failliet verklaarde Aldel mogelijk zou maken.

1 Hoe ziet het reddingsplan eruit?

De samenwerkende partijen stellen voor om de centrale Delesto in Delfzijl weer op te starten. In de centrale kan gas worden omgezet in stroom door middel van warmtekrachtkoppeling (WKK). De centrale staat uit omdat de gasprijs te hoog is. Dankzij subsidie van het ministerie van Economische Zaken(EZ) zou Delesto goedkoper stroom moeten kunnen produceren. De goedkopere strroom zou de aluminiumsmelterij van Aldel op zijn beurt weer moeten maken. De lagere stroomprijs zou ook andere bedrijven naar de regio moeten lokken en werkgelegenheid creëren. De provincie vraagt EZ om de Europese subsidie op groene stroom (SDE+) in Nederland voor dit doel uit te breiden. Per jaar zal tussen de 40 en 50 miljoen SDE+ subsidie voor de centrale nodig zijn.

2Maar is het faillissement van Aldel wel een energiekwestie?

Zowel de aandeelhouder van Aldel, het investeringsbedrijf van Gary Klesch, als curator Erik Eshuis, zegt dat Aldel failliet is gegaan doordat de energieprijzen in Nederland veel hoger zijn dan bijvoorbeeld in Duitsland. De jaarcijfers van Aldel wijzen er echter op dat vooral de ingestorte aluminiummarkt de reden is dat de smelterij het niet heeft gered. Een lagere energieprijs zou de marge verkleinen maar of het bedrijf daarmee weer winstgevend zou worden, blijft afhankelijk van de almaar dalende aluminiumprijs.

3 Wat vindt het ministerie van Economische zaken?

Het ministerie van Henk Kamp (VVD) is terughoudend. Het initiatief van de Groningse industrielobby is niet nieuw, zegt een woordvoerder van de minister. „Het lijkt erg op een voorstel dat we eerder met de partijen hebben besproken en dat was toen niet haalbaar.” In een brief aan de Tweede Kamer benadrukte Kamp gisteren dat hij al tientallen miljoenen gestoken heeft in compensatie voor de energie-intensieve industrie en Aldel ook op andere wijze tegemoet is gekomen. „Een mogelijke doorstart is in handen van de curator. Wij hebben altijd gezegd dat we daarover mee willen denken, maar er moet op een andere manier geïnvesteerd worden”, aldus de woordvoerder. Morgen praat Kamp met de Tweede Kamer over het faillissement van de Groningse aluminumsmelter en de economische gevolgen voor de regio.

4 Wat betekent dit voor de haalbaarheid van het plan?

Nog los van de vraag of het faillissement een gevolg is geweest van hoge energieprijzen, lijkt het plan weinig kans van slagen te hebben. De gevraagde SDE+ subsidie is bedoeld om groene stroom even duur te maken als reguliere. De reguliere stroomprijs zou voor Aldel al te hoog zijn geweest. Dus is de vraag of subsidie op dit punt wel zou helpen. Verder ligt de Delesto-centrale stil omdat het bedrijf te weinig afnemers had. De samenwerkende partners zeggen dat ze bedrijven bereid hebben gevonden stroom af te nemen, en zich te vestigen in het door aardbevingen bedreigde Groningen. Maar van concrete toezeggingen van bedrijven is nog geen sprake.