Een demon met afgevijlde hoorns, én humor

Zien Film

Hellboy II: The Golden Army

Veronica, 20.30-22.45u.

De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro voegde met zijn twee verfilmingen van Mike Mignola’s comic Hellboy weer wat films toe aan het eindeloze rijtje stripverfilmingen waarin bovennatuurlijke actiehelden een hoofdrol spelen. Maar Hellboy onderscheidt zich van de moordende concurrentie door de aanstekelijke personages, van wie de sigaren rokende Hellboy zelf, een sloddervos met een grote afkeer van autoriteiten, de leukste is. Hij wordt gespeeld door een vrijwel onherkenbare Ron Perlman.

Hellboy werd als kind door de nazi’s via een telekinetische poort van de hel naar de aarde getransporteerd, waar hij werd geadopteerd door de wat zonderlinge professor Broom van het geheime FBI-bureau voor paranormaal onderzoek. Demon Hellboy heeft afgevijlde hoorns, een stenen hand en een vuurvaste, rode huid. Hij gaat allerlei gespuis te lijf, wat leidt tot vele gevechten die steevast gepaard gaan met een kwinkslag. Hellboy’s wandeling over een trollenmarkt onder de Brooklyn Bridge vormt het hoogtepunt van Hellboy II: een scène die bovendien goed laat zien voor wie Del Toro de meeste sympathie heeft. Er zijn hardnekkige geruchten dat er een derde deel komt. (Guillermo del Toro, 2008)

    • André Waardenburg