Economische groei is het laagst in 14 jaar

De groei van de Chinese economie is het afgelopen jaar blijven steken op het laagste niveau van de afgelopen 14 jaar. Volgens de gisteren gepubliceerde cijfers van de Chinese overheid bedroeg de groei van het bruto binnenlands product in 2013 7,7 procent, een niveau dat ook in 2012 al werd bereikt.

Voor het komende jaar zijn de prognoses nog ongunstiger: een groei van ‘slechts’ 7,4 procent. Dat zou het zwakste groeicijfer betekenen sinds 1990, toen China even kampte met een inzinking na het neerslaan van de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing.

De Chinese economie wordt onder meer geplaagd door teruglopende investeringen en door steeds hoger oplopende schulden. Steeds meer individuele Chinezen maar ook lokale overheden en bedrijven hebben moeite die af te lossen.

Het laatste kwartaal vertoonde eveneens een terugval ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Tussen oktober en december groeide de economie met 7,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de voorgaande drie maanden was dat nog 7,8 procent.

De Chinese autoriteiten onderkennen het probleem van de afnemende groei. De eind 2012 aangetreden Chinese leider Xi Jinping heeft het aanvankelijke doel van ‘relatief snelle groei’ al enige tijd geleden opgegeven.

„Een accumulatie van problemen over een langere termijn is nog steeds niet afgenomen en het fundament voor economische stabilisatie en herstel is nog bezig zich te vormen”, zei Ma Ta, commissaris van het Chinese bureau voor de statistiek gisteren.

Het persbureau Reuters constateerde eerder deze maand bij een rondgang langs een aantal fabrieken in het zuiden van China, een kerngebied van de Chinese industrie, dat veel bedrijven dit jaar de productie in verband met het Chinese nieuwjaar, vanouds de belangrijkste vakantieperiode in het jaar, eerder hadden stilgelegd dan voorgaande jaren, mede door een matig gevulde orderportefeuille en stijgende kosten.

Sommige deskundigen betwijfelen ook of de jongste officiële groei cijfers kloppen. „Er is een wijdverbreide opvatting dat het groeitempo onder de gisteren bekendgemaakte 7,7 procent ligt. Het ligt waarschijnlijk dichter bij de 4 of 5 procent”, aldus Euan Stirling, directeur investeringen van Standard Life Investments tegenover de BBC gisteren.

Anderen stellen dat het juist goed is dat China minder duizelingwekkend snel groeit dan de afgelopen dertig jaar meestal het geval was. Weliswaar wisten honderden miljoenen zich dank zij die groei aan de armoede te ontworstelen, maar een lagere groei kan volgens hen meer duurzaam zijn.

    • NRC