Deutsche Bank stelt beleggers teleur

De winstwaarschuwing van zondagavond van Deutsche Bank roept de spoken op uit de tijden van het uitbreken van bankencrisis. Als de beurs dicht is, de vuilnis buiten zetten. Dat was in 2008 immers ook het beste wat financiële strategen konden bedenken. Alle grote Europa systeembanken kraakten in hun voegen, veel banken moesten aan een staatsinfuus om niet onderuit te gaan. Sindsdien zijn jaren verstreken, Europa krabbelt op. De Duitse economie maakte zelfs voorzichtig winst in 2013.

Geen wonder dat de boodschap dat de grootste Duitse bank in het laatste kwartaal van 2013 hard onderuit is gegaan een schokgolf door de beurs stuurde. De bank leed 1,2 miljard euro verlies in het vierde kwartaal. Weliswaar laat DB over het hele jaar 2013 nog altijd een winst van 1,1 miljard euro zien, maar dat steekt mager af bij de door analisten verwachte winst van ruim 3 miljard.

Het aandeel Deutsche Bank daalde gisteren daarom de hele dag gestaag door van 39,95 euro naar 37,03 euro, ofwel een min van 5,88 procent. Het deukje dat de DAX daarbij overdag ergens opliep (mede door slechte cijfers uit China) deed overigens nauwelijks af aan de totale opwaartse trend: de index overschreed de 9.700 punten. Beursanalisten riepen enthousiast dat de – natuurlijk magische – grens van 10.000 punten dit jaar zeker zal worden overschreden. Tegelijkertijd waarschuwden de dwarskijkers al voor oververhitting van de Duitse economie.

Feit is wel dat met de koersdaling van het aandeel Deutsche Bank op het oog wat valse lucht uit de waardering geperst wordt: in drie weken tijd was de koers door al te optimistische analyses, omhoog geknald van minder dan 34 euro midden december tot bijna 40 euro afgelopen vrijdag. Analisten wijten de tuimeling van vandaag dan ook voor een deel aan winstnemingen.

De doorsnee aandeelhouder houdt van de gestage opgaande lijn, niet van plotselinge koersveranderingen. Daarbij is DB voorlopig nog niet uit de knel. De bank werkt hard aan een reorganisatie die een eind moet maken aan een foute bedrijfscultuur. Die leidde ertoe dat DB 2,5 miljard kwijt is aan schikkingen in verband met het Libor-schandaal en met de verkoop van Amerikaanse rommelhypotheken.

De beide topmannen van de onderneming, Anshu Jahn en Jürgen Fitschen, zeggen nog twee jaar nodig te hebben om de bank te hervormen. „Een bedrijfscultuur kun je niet van de ene op de andere dag veranderen”, zei Jahn gisteren op een persconferentie. De vraag is nu of de Duitse banktoezichthouder Bafin daarvoor begrip zal hebben. Volgens diverse media start Bafin later deze week een onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van Duitse banken bij manipulatie van de handel in effecten en goud.

    • Frank Vermeulen