De Duitse overheid waarschuwt: 16 miljoen e-mailadressen gekraakt

Foto AP/Damian Dovarganes

De wachtwoorden van 16 miljoen Duitse e-mailadressen zijn in handen gekomen van criminelen, zo waarschuwt het Duitse Federaal Bureau voor Veiligheid in de Informatietechnologie vanmiddag op de site van Der Spiegel.

Duitsers wordt door de overheid geadviseerd om te testen of zij hier slachtoffer van zijn geworden en om uit voorzorg wachtwoorden te wijzigen. De betreffende federale dienst heeft een lijst met alle getroffen e-mailadressen ontvangen om de betrokken personen te kunnen waarschuwen.

‘Zorg voor unieke wachtwoorden en test je e-mailadres’

Het testen kan via een speciale site die de overheid heeft gemaakt: sicherheitstest.bsi.de. Deze pagina is door het drukke verkeer overbelast op het moment. Door op deze site een e-mailadres in te voeren wordt dit vergeleken met de database die in handen is van de federale dienst die gaat over IT-beveiliging.

Als blijkt dat het adres gehackt is wordt hier een e-mail naartoe gestuurd met advies wat over de vervolgstappen. Het belangrijkste advies is dat internetgebruikers voor verschillende e-mailadressen en andere online accounts verschillende wachtwoorden moeten gebruiken uit voorzorg. Daarnaast moeten computers worden gecontroleerd op kwaadaardige software, want daarmee komen hackers vaak een computer binnen.

De criminelen die de e-mailadressen wisten te kraken deden dit met een botnet: een netwerk van met virussen besmette computers. De beheerders van een botnet zijn in staat om alle geïnfecteerde computers op afstand te besturen, om op die manier wachtwoorden te achterhalen.

    • Annemarie Coevert