Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Consumenten weer positiever, huizenprijzen met 6,4 procent gedaald

Winkelend publiek in het centrum van Amsterdam tijdens het laatste weekend voor Kerst. Winkeliers verwachtten dat Nederlanders dit jaar ondanks de crisis opnieuw een recordbedrag aan kerstinkopen uitgeven.
Winkelend publiek in het centrum van Amsterdam tijdens het laatste weekend voor Kerst. Winkeliers verwachtten dat Nederlanders dit jaar ondanks de crisis opnieuw een recordbedrag aan kerstinkopen uitgeven. Foto ANP / Robin Utrecht

Consumenten waren deze maand minder somber over de economie dan in december. Het gaat om de hoogste stand in bijna drie jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Sinds juli 2013 is de stemming van consumenten vrijwel onafgebroken verbeterd.

Hoewel het vertrouwen van consumenten steeg, zijn er nog steeds wel meer pessimisten dan optimisten. Hoewel de koopbereidheid verbeterde, zijn mensen nog steeds even somber over hun eigen financiën voor het komende jaar als vorige maand.

Huizenprijzen in 2013 weer gedaald

Ondertussen maakte het CBS samen met het Kadaster cijfers bekend over de huizenprijzen in 2013. Koopwoningen waren gemiddeld 6,4 procent goedkoper dan een jaar eerder.

In de eerste twee kwartalen van 2013 namen de prijzen met ruim 8 procent af ten opzichte van dezelfde periode in 2012. In de tweede helft van het jaar ging het iets beter, nadat in het tweede kwartaal het prijsniveau was gestabiliseerd.

Duurdere huizen hebben het meest te lijden onder de dalende trend; dat geldt met name voor vrijstaande woningen. In tegenstelling tot eerder in bericht werd gemeld, is de prijsdaling in Zeeland het minst sterk.

Prijsdaling in december minder erg

In december waren koopwoningen gemiddeld 3,7 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. De daling was daarmee kleiner dan in november. Het prijsniveau is sinds een half jaar ongeveer stabiel.