Moordverdachte is tbs’er

De 46-jarige man die is opgepakt voor de moord op de 15-jarige Nicole van den Hurk in 1995, is een tbs’er. Het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving hierover van het Eindhovens Dagblad. De man kreeg in 2001 tbs opgelegd voor een verkrachting. Na die veroordeling bleek zijn DNA herleidbaar naar nog een verkrachting, in 1987. De man bevindt zich in de eindfase van de tbs-behandeling. Hij woonde zelfstandig, onder toezicht van een kliniek in Helmond, waar hij werd voorbereid op terugkeer in de samenleving.

Hervatting van het onderzoek in de zaak-Nicole van den Hurk leidde tot de nieuwe aanhouding. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht met de nieuwste onderzoekstechnieken eerder aangetroffen DNA-sporen. Het DNA-profiel vertoonde overeenkomsten met het DNA van de verdachte. Nicole van den Hurk uit Eindhoven verdween op 6 oktober 1995, op weg naar werk. Ze werd zes weken later dood teruggevonden in de bossen bij Mierlo. (NRC)