Nieuwe vrouwelijke president roept ‘kinderen’ tot de orde

Foto AFP

Gisteren is de 59-jarige zakenvrouw Catherine Samba-Panza gekozen tot president van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ze moet een eind maken aan het geweld tussen christenen en moslims in haar land. Alleen al in de afgelopen maand zijn meer dan duizend doden gevallen. Wat er in afgelegen streken gebeurt, is nauwelijks bekend. Eerst waren de islamitische strijders van de vroegere zogeheten Séléka de belangrijkste geweldplegers, nu nemen christelijke Anti-Balaka milities op grote schaal wraak. „Ik doe een vlammend beroep op mijn kinderen van Anti-Balaka om naar mij te luisteren. Laat me zien dat jullie mijn benoeming steunen door een sterk signaal te geven dat jullie de wapens inleveren. En mijn kinderen van ex-Séléka die ook naar mij luisteren, lever jullie wapens in”, zei ze. EU stuurt militairen pagina 12