Buffetkast naar Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft een belangrijke achttiende-eeuwse buffetkast verworven afkomstig uit de nalatenschap van de Nederlands klavecimbelspeler, organist en dirigent Gustav Leonhardt (1928-2012). Het meubel is door de erfgenamen overgedragen aan het Rijk, in ruil voor een korting op de successie.

De met wortelnotenhout belijmde kast was het pronkstuk in het volledig met antiek ingerichte huis van Leonhardt aan de Herengracht in Amsterdam, waar hij veertig jaar met zijn familie woonde. De kast, die twaalf jaar geleden te zien was in het Rijksmuseum op de tentoonstelling Rococo, Nederland aan de zwier, stond in de zaal waar de muzikant thuis regelmatig concerten gaf voor genodigden.

Het restant van de boedel van Leonhardt zal op 29 april bij Sotheby’s in Londen worden geveild. Topstukken onder de driehonderd lots zijn een tekening van Giovanni Battista Tiepolo, twee zilveren zoutvaten van de Haagse zilversmid Isacq Busard en een terracotta reliëf van Artus Quellinus, een van de drie studies die de beeldhouwer maakte voor zijn marmeren beeld van Diana in het Paleis op de Dam.

Bijzonder is ook een achttiende-eeuwse zilveren chocoladekan. Deze kan werd ooit gestolen toen Leonhardt de voordeur van zijn huis open had laten staan. Een kwart eeuw later kon hij de kan bij een antiquair voor de tweede keer kopen.

Kunstconsultant Johan Bosch van Rosenthal, die de familie Leonhardt begeleidt bij de verkoop, rekent op een opbrengst van 1,8 miljoen euro.