Sponsor weg door gebaar Nicolas Anelka

foto afp

Het als antisemitisch beschouwde gebaar dat de Franse spits Nicolas Anelka eind december maakte, kost zijn Engelse club West Bromwich Albion de shirtsponsor. Zoopla, een met Funda vergelijkbare huizensite, heeft besloten om na dit seizoen de sponsoring van de club te staken. De site wordt geleid door een Joodse zakenman.

Zoopla had de clubleiding verzocht om Anelka gisteren in de thuiswedstrijd tegen Everton (1-1) niet op te stellen. Maar de Fransman speelde gewoon, wat het makelaarskantoor deed besluiten om zijn bijdrage van 3,5 miljoen euro in te trekken.

Het gebaar van Anelka, de quenelle, wordt door hemzelf uitgelegd als een steunbetuiging aan de omstreden Franse komiek Dieudonné. Hij zou er geen antisemitische bedoeling mee hebben. Dieudonné ligt op zijn beurt onder vuur wegens enkele antisemitische grappen in zijn shows.

De Engelse voetbalbond FA voert een onderzoek uit naar het gebaar van Anelka.