‘85 rijksten even rijk als 3,5 mld armen’

Economische ongelijkheid is deze week het thema op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, waar wereldleiders bijeen zijn voor hun jaarlijkse onderonsje. Hoe ongelijk is de mondiale welvaart eigenlijk precies verdeeld?

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam legde de World Top Incomes Database van de Paris School of Economics naast hun eigen gegevens over de laagste inkomens ter wereld. Het resultaat: de 85 rijksten op aarde bezitten samen 1,2 biljoen euro, net zoveel als de armste 3,5 miljard mensen op aarde. De rijkste 1 procent van de wereldbevolking bezit 110 biljoen dollar (81,9 biljoen euro). Volgens Oxfam is dat 65 keer zoveel als de armste helft van de wereld heeft.

De ontwikkelingsorganisatie waarschuwt dat die concentratie van rijkdom tot sociale spanningen leidt en zichzelf steeds versterkt. Economische en politieke elites fuseren als het ware en gebruiken hun invloed om financiële en wettelijke stelsels in hun voordeel te buigen. Arme bevolkingsgroepen hebben hierdoor minder kans op ontwikkeling. De organisatie spreekt van „een machtsgreep”. „Toenemende ongelijkheid creëert een vicieuze cirkel: rijkdom en macht zijn geconcentreerd in de handen van weinigen terwijl de rest om de kruimels vecht”, zei Winnie Byanyima, de directeur van Oxfam die deze week gewapend met het rapport in Davos aanwezig is, tegen The Guardian.

Oxfam erkent dat economische ongelijkheid nodig is om groei en ondernemerschap te stimuleren. Maar de huidige economische machtsconcentratie schaadt zowel economische ontwikkeling als politieke stabiliteit. De organisatie roept de in Davos verzamelde economische en politieke elite op belastingontduiking aan te pakken, de armen te ontzien bij belastingstelsels en bezuinigingen en de opbrengsten van grondstoffen zo aan te wenden dat ze niet alleen aan elites ten goede komen. Het beëindigen van extreme economische ongelijkheid moet volgens Oxfam één van de nieuwe Millennium Doelen ter bestrijding van armoede worden waar de Verenigde Naties aan werken.

    • Maartje Somers