Zwaardere bevingen dreigen in Groningen dan Kamp in brief zegt

Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het dorp 't Zandt. Foto ANP / Remko de Waal

In Groningen dreigen zwaardere aardbevingen dan minister Kamp (Economische Zaken, VVD) afgelopen vrijdag heeft aangegeven in zijn brief aan de Tweede Kamer. De minister beperkt zich in die brief tot het risico in de komende drie jaar. In die periode zullen aardbevingen, volgens de huidige berekeningen, maximaal een kracht hebben van 4,1 op de schaal van Richter. Over de periode daarna geeft de minister geen cijfers.

Het eind november verschenen winningsplan van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stelt dat er binnen een periode van vijf jaar waarschijnlijk zwaardere aardbevingen zullen plaatsvinden, met een maximum van 4,4 op de schaal van Richter. Over een periode van tien jaar bestaat de kans op aardbevingen van maximaal 4,8 op de schaal van Richter.

Maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken bestaat er over die berekeningen grote onzekerheid:

“Alle besluiten rond de gaswinning in Groningen heeft de minister genomen op basis van feiten waarover overeenstemming is.”

Toezichthouders kritisch over gebruikte risicoanalyses

Uit de rapporten die vrijdag zijn vrijgegeven blijkt dat toezichthouder SodM grote kritiek heeft op de door de NAM gebruikte modellen. SodM denkt in tegenstelling tot de NAM dat verminderen van gaswinning wel degelijk tot minder en minder zware aardbevingen leidt. De NAM heeft verkeerde risicoanalyses gebruikt. De NAM, die eigendom is van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil, is ook selectief in de modellen die ze gebruikt bij de risicoberekeningen.

Datzelfde stelt TNO, dat in opdracht van het ministerie van EZ het winningsplan van de NAM beoordeelde. Ook TNO heeft kritiek op de modellen die de NAM hanteert. Zo komt de mate van bodemdaling die de NAM in de modellen gebruikt, niet overeen met de bodemdaling zoals die in de praktijk wordt gezien, stelt TNO in zijn rapport.

In zijn brief aan de Tweede Kamer spreekt minister Kamp van “zeer uiteenlopende visies van experts”. De komende drie jaar laat de minister meer onderzoek uitvoeren, onder andere in het meest risicovolle gebied rond Loppersum. Kamp heeft het winningsplan van de NAM alleen voor de komende drie jaar goedgekeurd.

Veilig wordt het in Groningen niet meer. Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad.

    • Marcel aan de Brugh