Wethouder Wijk bij Duurstede stopt na beschuldigingen van wietteelt

VVD-wethouder Carel van Gelder uit Wijk bij Duurstede heeft per 18 januari besloten zijn functie als wethouder neer te leggen. Dat meldt de gemeente Wijk bij Duurstede vanochtend op haar website. Van Gelder was in opspraak geraakt na beschuldigingen dat hij betrokken zou zijn bij wietteelt.

Van Gelder verklaart het volgende (PDF):

“Na publicatie van een volgend artikel hedenochtend (een bericht van het AD afgelopen weekend, red.) omtrent mijn persoon, heb ik moeten constateren dat het gecreëerde beeld geenszins in de buurt van de waarheid komt, maar mij het werk als politicus inmiddels onmogelijk maakt. Daarnaast heb ik voor mijzelf moeten concluderen dat ook de persoonlijke grens voor wat acceptabel is voor mij en mijn omgeving, ruimschoots is overschreden. Derhalve heb ik besloten mijn werk als wethouder per direct neer te leggen.”

In een reactie op het vertrek van de wethouder zegt burgemeester Poppens:

“Het college heeft kennis genomen van het besluit en de overwegingen van Carel van Gelder om per direct zijn functie als wethouder neer te leggen. We vinden het betreurenswaardig dat Carel dit besluit heeft genomen tegen de achtergrond van een ontstane beeldvorming; dit moet een moeilijke beslissing voor hem zijn geweest. Daarom kunnen we er alleen maar respect voor opbrengen. Wij hopen dat de rust voor hem en zijn omgeving snel terug keert.”

De onderwerpen uit de portefeuille van de wethouder waren vorige week al onder zijn collega’s verdeeld.

Betrokkenheid bij wietteelt

Op 9 januari legde wethouder Van Gelder zijn functie tijdelijk neer nadat het Algemeen Dagblad meldde dat de VVD’er betrokken zou zijn bij wietteelt. Van Gelder, tevens loco-burgemeester, zou volgens twee getuigen enige jaren terug een wietplantage zijn begonnen in een pand in Arnhem. Een van de belastende verklaringen is afgelegd door een man die in 2010 werd opgepakt bij de hennepkwekerij.

Hij was naar eigen zeggen de stroman voor Van Gelder en zou zwijggeld krijgen. Omdat hij dit niet ontving, heeft hij naar eigen zeggen besloten te verklaren over de rol van Van Gelder. Ook makelaar Henk Dingemans zou belastend verklaren over de wethouder.

Van Gelder verwierp toen de aantijgingen:

“Ik ben opgeroepen door de rechter-commissaris om over enkele weken te getuigen in een strafzaak. In deze strafzaak ben ik nooit verdachte geweest, ook ben ik niet verhoord. Het beeld is nu dat ik als verdachte word neergezet. Dat is pertinent onjuist.”

    • Nando Kasteleijn