Opinie

    • Margriet Oostveen

Vondst in Sibculo

Maarten ’t Hart (25) liet me gisteren de archiefkasten zien, waarin hij een week geleden tot zijn stomme verbazing een onwaarschijnlijke hoeveelheid zeer privacygevoelige ambtelijke stukken vond: over euthanasiezaken, onzorgvuldige stervenshulp en over tuchtmaatregelen die in bijvoorbeeld zedenzaken aan artsen zijn opgelegd. Dit met dank aan een paar slordige medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) – maar dat zou pas blijken toen ik uren later hun uitgeprinte e-mails in mappen en dozen had gevonden. Ik las en fotografeerde zoveel mogelijk: vandaag, maandag, zou het VWS alles komen weghalen.

Maarten ’t Hart heeft een bedrijfje voor rundveepedicure in Sibculo, Overijssel. Hij kocht zijn bescheiden huis met erf en schuur aan de rand van een weiland in november samen met zijn vriendin Lisan Kikkert (21), hulp in de thuiszorg. Een maand later kochten ze de metalen archiefkasten via internetveiling BVA Auctions. Eén kast had een roldeur: op slot. Vorige week zaterdag wrikte Maarten hem open: ordners en dozen vol correspondentie.

Ze hebben meteen de politie gebeld. Die adviseerde het ministerie van VWS te bellen. Drie keer belde Lisan afgelopen week dus, met het hele verhaal. Ze „zouden het doorgeven”. Niemand belde terug. Toen zijn ze naar de regionale omroep RTV Oost gestapt: zulke privacygevoelige informatie in hun schuur, waarom gebeurde hier niets?

Afgelopen zaterdagavond, kreeg Lisan eindelijk een telefoontje. „Iemand die Paul Huijts heette. Het enige wat hij zei is dat VWS de papieren zo spoedig mogelijk wilde hebben en dat het ‘heel jammer’ was dat het nu nieuws was.”

Ik zoek de naam Paul Huijts op: de Directeur-Generaal Volksgezondheid van het ministerie, in eigen persoon. VWS was eindelijk wakker.

We tilden de ordners en dozen naar de huiskamer. We bekeken de rapporten van de Toetsingscommissie Euthanasie over onzorgvuldig handelende artsen uit Noord-Holland. De kopieën van euthanasieverzoeken, alles met volledige namen van artsen en patiënten. Rapporten van het medisch tuchtcollege, van de GGD, van lijkschouwers. Allerlei tuchtzaken over artsen. En correspondentie over artsen die plotseling nadrukkelijk op „zwarte lijsten” moeten: ‘Ter informatie. Was een actie die moest worden gedaan omdat de RTL (…) hier prominent aandacht aan besteedt.’ Begin 2013 berichtte RTL Nieuws namelijk over artsen die konden doorwerken ondanks een tuchtrechtelijk beroepsverbod.

Drie namen vallen in die onderlinge correspondentie nogal op. De belangrijkste (zij heeft een eigen tabblad in de rode map) vind ik via Google terug als ‘verantwoordelijk voor het beheer samenwerkende catalogi van de e-overheid’. De tweede is, zo staat in de correspondentie zelf, ‘kolomhoofd a.i. CIBG uitvoeringsorganisatie’ van het ministerie van VWS. Dit CIBG registreert onder meer zorgverleners (en hun eventuele tuchtzaken) in het BIG-register en orgaandonoren in het Donorregister. De derde is volgens haar eigen ondertekening ‘webadviseur VWS’.

Samen produceerden ze een indrukwekkende stapel correspondentie over de enorme hoeveelheid vertrouwelijke informatie die ze digitaal moesten wegwerken. Die e-mails hebben ze tot in 2013 ouderwets geprint en in mappen en dozen gestopt.

En terwijl iedereen zijn hoofd brak over de digitale toekomst en online privacy, hebben de whizzkids van VWS dat allemaal bij het vuilnis gezet.

    • Margriet Oostveen