Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Volkert van der G. heeft eerste verlof gehad

Volkert van der G., de man die in 2002 Pim Fortuyn doodde, heeft zijn eerste verlof gehad. Dat meldt staatssecretaris Fred Teeven vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven in oktober tijdens een persconferentie over Volkert van der G., toen hij nog besloot hem geen proefverlof te verlenen.
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven in oktober tijdens een persconferentie over Volkert van der G., toen hij nog besloot hem geen proefverlof te verlenen. Foto ANP / Robin Utrecht

Volkert van der G. heeft zijn eerste verlof gehad. Dat meldt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Van der G. was daarmee voor het eerst op vrije voeten sinds zijn veroordeling. Hij werd in 2003 tot achttien jaar cel veroordeeld vanwege de moord op de politicus Pim Fortuyn.

In de brief meldt Teeven dat in navolging van een besluit van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) half december was besloten dat Van der G. verlof voor 1 februari moest worden verleend:

“Het verlof dient uiterlijk op 1 februari 2014 voor de eerste keer en vervolgens maandelijks gedurende tenminste 24 uren plaats te vinden. Aan de uitspraak van de RSJ heb ik gevolg gegeven. Inmiddels heeft het eerste verlof plaatsgevonden. Omdat het hier een individuele zaak betreft, kan ik, zeker gelet ook op de aard van de zaak, verder geen enkele mededeling over het verlof doen.”

De Raad gaf destijds al aan dat plaats en tijd van het verlof geheim moesten blijven en dat het verlof in eerste instantie tot maximaal 24 uur beperkt zou moeten blijven.

RSJ vernietigde besluit Teeven

De RSJ bepaalde half december dat Van der G. op verlof mocht, en vernietigde daarmee een eerder besluit van Teeven dat Van der G. geen verlof zou worden verleend.

Teeven bepaalde in oktober namelijk onder politieke druk juist dat Van der G. binnen de muren van de gevangenis moest reïntegreren. De maatschappelijke onrust die bij verlof zou ontstaan en de vele extra veiligheidsmaatregelen die daardoor nodig zouden zijn, stonden een normale reïntegratie van Van der G. in de weg, vond de staatssecretaris.

De RSJ dacht daar anders over. Volgens de Raad prevaleerde het belang van een “goede voorbereiding op invrijheidstelling” boven de “mogelijke maatschappelijke onrust en de risico’s die verlofverlening met zich mee kan brengen”. Dat besluit was bindend, waardoor Volkert van der G. alsnog op verlof moest. In mei 2014 komt Van der G. zeer waarschijnlijk vrij, omdat dan tweederde van zijn celstraf erop zit.