Vier vrouwen met donkere inborst

Luisteren // Album Pop Warpaint Warpaint Manimal, Rough Trade. € 20 4

Twee nummers van de nieuwe cd van Warpaint konden pas op het laatste moment worden vrijgegeven, omdat ze gebruikmaken van samples waarvoor de rechten nog moesten worden geregeld .

Dat is een doodnormale praktijk in hiphop en r&b, maar Warpaint is op het eerste gezicht een vrij traditionele rockband met bas, gitaar en drums. Het unieke geluid van hun debuut The Fool uit 2010 had veel te maken met het feit dat de band uit vier vrouwen bestaat, die een ander soort sensitiviteit uit de gangbare rockbezetting halen dan de doorsnee mannenband. Hun muziek heeft een etherische kwaliteit die verwijst naar de gedragen eightiesmuziek van The Cocteau Twins, met galmende engelenzang en rijzende en vallende achtergrondvocalen.

Onderwatergitaar, bedaarde drumritmes en zoemende bassen geven het tweede album Warpaint van de band uit Los Angeles een onderliggende rust die meer aan een tijdloos folkverleden lijkt te zijn ontsproten dan aan rock of r&b. ‘Go’ in en ‘Feeling alright’, de bewuste songs met gesamplede ritmepatronen, zijn net zo dromerig en folky als de rest van de plaat. De meeste nummers kwamen tot stand door jamsessies waarbij de bandleden hun ideeën vrijuit door de kamer lieten stuiteren. Producer Flood (Mark Ellis, bekend van U2 en The Killers) accentueerde het fraai zompige geluid dat het mysterie van Emily Kokals niet altijd even goed verstaanbare teksten in stand houdt. In ‘Disco//very’, een licht afwijkend nummer met een stuwend dansritme, zingt ze dreigend over „a poison that shall eat you alive”. Als een sirene nodigt ze de luisteraar uit om zich aan haar verleiding over te geven: „Don’t battle, we’ll kill you.” Onder al die gevoelige, welluidende en meeslepende muziek schuilt de donkere inborst van meiden die weigeren mooi te zitten. „Love is to die”, luidt de grimmige boodschap van het nummer dat als voorbode van het album op single werd uitgebracht, maar ook „love is to dance”. In al zijn licht en schaduw is Warpaint een wonder van oorspronkelijke muziek met een onweerstaanbare aantrekkingskracht.

    • Jan Vollaard