Van Poucke: drie B’s met bravoure

Nicolas van Poucke (1992) is de pianist die Thomas Beijer (1988) en Hannes Minnaar (1984) oud doet lijken. Van Poucke heeft een eerste serieuze stap gezet richting een solocarrière: een debuut-cd, tot stand gekomen dankzij crowdfunding. De titel I believe in Bach, the Father, Beethoven, the Son and Brahms, the Holy Ghost of Music is een citaat van dirigent Hans van Bülow. Van Poucke huldigt de drie B’s met bravoure. Het zware programma lijkt het uiterste te vergen van Van Pouckes vingervlugheid, maar hij maakt toch indruk met een ronkende diepte die recht doet aan Brahms’ Variaties op een thema van Handel. Ook de Zesde partita van Bach krijgt een gewichtige, soms melancholische uitvoering. In Beethovens Sonate nr. 30 speelt Van Poucke een mooi spel van spanning en ontlading, al laat hij nog niet altijd horen waarom bepaalde keuzes in tempovrijheid zó moeten en niet anders.

    • Floris Don