Twee Bulgaren uitgeleverd voor toeslagenfraude

Foto ANP / Lex van Lieshout

Bulgarije heeft twee mannen van 40 en 42 jaar oud uitgeleverd aan Nederland omdat zij worden verdacht van betrokkenheid bij toeslagenfraude in de regio Rotterdam. De twee zouden in Bulgarije mensen hebben geworven om met hun gegevens toeslagen aan te vragen. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

De Bulgaren zijn verdachten in een lopend onderzoek naar toeslagenfraude. Eind december kon het duo in hun thuisland worden aangehouden. Hun woningen zijn doorzocht en er is beslag gelegd op waardevolle spullen en administratie.

Vrijdag verschenen de mannen voor de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam. Ze blijven twee weken langer vastzitten. Bij de rechtbank werd vorig jaar in oktober al een regiezitting gehouden over de toeslagenfraude. Op dat moment waren er vier verdachten. Drie van hen werden begin deze maand geschorst onder bijzondere voorwaarden. De vierde man was eerder al vrijgelaten. De vier blijven verdacht.

Tijdens een debat over de toeslagenfraude vorige week liet staatssecretaris van Financiën Frans Weekers weten dat van de boetes die zijn opgelegd aan frauderende Bulgaren op dit moment zeventigduizend euro is geïnd. In totaal is voor een miljoen euro aan boetes opgelegd.

De bewindsman kwam over de brug met de bedragen na lang aandringen van de Kamer. Eerder liet Weekers alleen weten dat 55 boetes zijn geïnd. Het gaat in totaal om een bedrag van 2,4 miljoen euro aan toeslagen dat openstaat bij 805 beboete Bulgaren. Inmiddels is duidelijk dat acht ton daarvan niet kan worden verhaald. Over het terugvorderen van de huurtoeslag zijn geen Europese afspraken gemaakt.

Dit bedrag staat los van de Bulgaren die strafrechtelijk worden aangepakt vanwege de fraude, benadrukte Weekers. (Novum)