Opinie

    • Janneke Vreugdenhil

Troostrijk maal

‘Hoi Dr Cook kunt u een adviesrecept geven voor de troost die je weleens nodig hebt als je heel moe bent omdat je al wekenlang probeert meer te doen dan de tijd toestaat? Op zulke avonden heb ik altijd behoefte aan vet en zetmeelrijk eten, maar weinig puf om het te verzinnen of klaar te maken. Een maaltje dus dat makkelijk, lekker en TROOSTRIJK is, het liefst ook nog met een paar vitamientjes erin.’

Deze vraag kwam binnen op mijn spreekuur (zie nrc.nl/koken/), nadat ik een oproep deed om met al jullie vragen over troosteten langs te komen. Het idee is om er een kleine maandagse serie van te maken. Een serie waarin ik – nu volgt een disclaimer – uit de aard der zaak geen oplossing zal kunnen bieden voor ernstig leed, maar allicht wel voor klein malheur. Gewoon een paar recepten waar je van binnen warm van wordt als het buiten koud is, of vrolijk wanneer je chagrijnig bent. Het soort situatie dus zoals Petra in de eerste alinea van dit stukje beschrijft.

Petra’s troostbehoefte is even helder geformuleerd als herkenbaar. Er zijn avonden die vragen om snelle vetten en koolhydraten. Dr Cook schrijft in zulke gevallen nogal eens spaghetti carbonara voor. En omdat de patiënt in kwestie speciaal om vitamientjes verzoekt: boerenkool carbonara.

Voor een pasta carbonara gebruik ik lang niet altijd room. De échte carbonara-truc is juist om de eieren rauw door de hete spaghetti te roeren, zodat ze binden zonder te stollen en vanzelf een romige saus vormen. Maar bij die boerenkool doet een scheutje room het toch wel goed. En bovendien, we wilden een lekker vette pasta, toch?

Kook de spaghetti beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Bak het spek zachtjes uit in de olie, fruit de knoflook een minuutje mee en voeg vervolgens de boerenkool toe. Laat 5 minuten zachtjes bakken tot de kool beetgaar is.

Maal er royaal zwarte peper boven.

Giet de pasta af en vang daarbij een half kopje kookvocht op. Doe de spaghetti terug in de pan.

Voeg spek en kool, het kookvocht en het eierroommengsel toe.

Roer stevig met een houten lepel tot zich een romige saus vormt.

Geef de kaas apart erbij.

Het spreekuur van Dr Cook is overigens nog steeds geopend. Volgende patiënt!

    • Janneke Vreugdenhil