Troostrecept: boerenkool carbonara

‘Hoi Dr Cook: Kunt u een adviesrecept geven voor de troost die je weleens nodig hebt als je heel moe bent omdat je al wekenlang meer probeert meer te doen dan de tijd toestaat? Op zulke avonden heb ik altijd behoefte aan vet en zetmeelrijk eten, maar weinig puf om het te verzinnen of klaar te maken. Een maaltje dus dat makkelijk, lekker en TROOSTRIJK is, het liefst ook nog met een paar vitamientjes erin. Petra.”

Deze vraag kwam binnen op mijn spreekuur (zie http://www.nrc.nl/koken/), nadat ik vorige week een oproep deed om met al uw vragen over troosteten langs te komen. Het idee is om er een kleine maandagse serie van te maken. Een serie waarin ik – nu volgt een disclaimer – uit de aard der zaak geen oplossing zal kunnen bieden voor ernstig leed, maar allicht wel voor klein malheur. Gewoon een paar recepten waar je vanbinnen warm van wordt als het buiten koud is, of vrolijk wanneer je chagrijnig bent, waarvan je opkikkert wanneer je grieperig bent of die je energie geven wanneer je in een dipje zit. Het soort situatie dus zoals Petra in de eerste alinea van dit stukje beschrijft.

Haar troostbehoefte is even helder geformuleerd als herkenbaar. Er zijn avonden die vragen om snelle vetten en koolhydraten en waarop niets dan dat voldoet. Dr Cook schrijft in zulke gevallen nogal eens spaghetti carbonara voor. En omdat de patiënt kwestie ook nog speciaal om vitamientjes verzoekt: boerenkool carbonara.

Kook de spaghetti beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Bak het spek zachtjes uit in olijfolie, fruit de knoflook een minuutje mee en voeg vervolgens de boerenkool toe. Laat 5 minuten zachtjes bakken tot de kool beetgaar is. Maal er royaal zwarte peper boven.

Giet de pasta af en vang daarbij een half kopje kookvocht op. Doe de spaghetti terug in de pan. Voeg spek en kool, het kookvocht en het ei-roommengsel toe. Roer stevig met een houten lepel tot zich een romige saus vormt. Geef de kaas apart erbij.

Het spreekuur van dr Cook is nog steeds geopend. Volgende patiënt!