Thuis gek doen verdient goed

Meiden zetten de camera in de hoek van hun slaapkamer en praten over make-up. Jongens filmen zichzelf terwijl ze grappen uithalen. Die video’s zetten ze op YouTube en zo maken ze een eigen videokanaal. Duizenden gebruikers wereldwijd verdienen zo meer dan 100.000 euro per jaar. Van de advertentie-inkomsten gaat iets meer dan de helft naar de particuliere videomakers, YouTube krijgt de rest.

Zo zou YouTube een nieuw type dotcommiljonairs scheppen, maar eigenaar Google wil niet exact vertellen hoeveel er wordt verdiend met de videokanalen. Liever benadrukt Tineke Meijerman, woordvoerder van Google Nederland, dat de succesvolste videomakers de status van superster hebben. Tegenwoordig zijn er zelfs bedrijven die bemiddelen tussen videomakers en adverteerders, zogenoemde Multi Channel Networks (MCN’s).

Voor hun diensten vragen MCN’s de videomakers in eerste instantie geen geld. „Pas als iemand na onze hulp aantoonbaar meer omzet maakt, brengen we een percentage van de extra inkomsten in rekening”, zegt Sip, directeur van de Nederlandse MCN Social 1nfluencers. „Daarnaast ontwikkelen we zelf reclames voor adverteerders, en koppelen deze aan geschikte videomakers.”

Adverteren op internet is aantrekkelijk, vooral om jongeren te bereiken, stelt Jonatan de Boer. Hij is directeur Nederland van Mediakraft, een van Europa’s grootste MCN’s. Mediakraft is sinds kort ook actief in Nederland. „Voor jongeren zijn digitale media al lang de belangrijkste media geworden. De adverteerder kan zich op YouTube sterker op zijn doelgroep richten. Hij ziet ook precies hoeveel en welke mensen zijn reclames zien.” Deze vorm van adverteren is volgens De Boer voordeliger dan reclames op tv. „En dat terwijl video’s op YouTube vaak meer kijkers trekken dan een gemiddeld televisieprogramma.”

De medeoprichter van Social1nfluencers, Niels Verhoeven zegt dat bij het maken van reclame creativiteit een grote rol speelt. „Wij zoeken naar oplossingen, waarbij de videomaker op een interactieve manier het product in zijn video opneemt.” Bijvoorbeeld door een flesje cola te drinken in een video? Nee. Dat is Verhoeven niet creatief genoeg. „Laatst lieten we meisjes een complete look creëren met make-up van een bepaald merk.”

Verhoeven is ervan overtuigd dat televisie als reclamemedium binnenkort zal worden overschaduwd door digitale kanalen. Onderzoeker Daan Muntinga gelooft niet dat het zo’n vaart zal lopen. Als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam onderzoekt hij de rol van consumenten in de online marketing. „In principe figureren de particuliere videomakers op YouTube zelf ook als consumenten. Jongens die hun ervaringen met een nieuwe game delen bijvoorbeeld.” Volgens Muntinga zijn dit soort ‘consumentenreclames’ effectiever dan conventionele reclames, maar dan moeten ze wel authentiek zijn. „Zodra het publiek doorheeft dat de videomaker bewust reclame maakt, is het leuke er wel af.”

Een vernuftig marketingplatform dus, dat YouTube, maar als Tineke Meijerman van Google dit hoort, schiet ze bijna van haar stoel in de vrolijke Google-kantine. „Het is absoluut geen marketingplatform”, legt ze vriendelijk uit, maar met enige nadruk uit, „het gaat allemaal om creativiteit, om het creëren van een inspirerende omgeving.”

Niet iedereen is te spreken over het verdienmodel. Jason Calacanis, die jarenlang een van de grootste videokanalen beheerde, brak een jaar terug met YouTube. ‘YouTube is een geweldige plek om als videomaker een merk op te bouwen’, schrijft hij op zijn blog. „Maar het is onmogelijk om als onderneming te floreren als YouTube altijd 45 procent van al je omzet krijgt.”

    • Leonie Veerman