Storioni Trio en gast- musici excelleren op festival in Brabant

Cavalcades van musici plus een compleet kamerorkest en het Nederlands Kamerkoor, openden het Storioni Festival, in vijf Brabantse steden uitgegroeid tot een belangrijk kamermuziekfestival. De leden van het voortreffelijke Storioni Trio – de broers Wouter en Marc Vossen (viool en cello) en Bart van de Roer (piano) compenseren hun relatief eenzame bestaan voor de zevende keer met het uitnodigen van tal van musici. Die treden zelfstandig op of spelen samen met de Storioni’s, die met hun intense spel meteen excelleerden in het Pianotrio nr 2 van Mendelssohn, maar nu ook eens kunnen soleren. Zo speelde Bart van de Roer samen met Kristian Bezuidenhout op twee fortepiano’s Mozarts Concert voor twee piano’s KV 242 ‘Lodron’. Speels en subtiel, perfect in balans met het Irish Chamber Orchestra en aandoenlijk tinkelend van klank. De broers Vossen speelden met het orkest La Muse et le poète van Saint-Saëns. Geen muziek van enorm belang, maar wel aansprekend, heerlijk om die met zoveel verve te horen spelen. De twee eerste concerten met in totaal zeventien vaak korte nummers hadden een 19de eeuwse opzet: veel variatie en vertoon van virtuositeit. De krachtige cellist Torleif Thedéen, die het in de Polonaise brillante op. 3 van Chopin succesvol had opgenomen tegen de dominante pianopartij van Nino Gvetadze, verblufte met violist Svetlin Roussev in een bewerking van Händelmuziek tot een spectaculaire Passacaglia.

Pianist Lucas Jussen sprankelde en epateerde in muziek van Saint-Saëns en Prokofjev. Festivalcomponist is klarinettist Jörg Widmann, als componist een leerling van Hans Werner Henze en Wolfgang Rihm. Zijn Liebeslied voor acht instrumenten (2010) ging terug naar de gestaalde schrille klanken van vier decennia geleden. Hoogst bijzonder was zijn Air voor hoorn solo. Hervé Joulain deed met zijn Berio-achtige virtuoze spel de snaren van een vleugel zó sterk trillen dat zijn eenzame roepen werden beantwoord door lange, mysterieuze echo’s. Widmann kon ook gedreven gloriëren in absoluut wonderrepertoire: het Klarinetconcert van Mozart.

    • Kasper Jansen