‘Savile misbruikte duizend jongeren in de BBC-studio’s’

Wijlen Jimmy Savile (1926-2011) heeft in zijn bijna vijftig jaar als BBC-presentator mogelijk tot duizend, deels minderjarige, jongeren misbruikt. Collega’s bij de Britse omroep zouden ervan hebben geweten, maar zijn gedrag hebben genegeerd.

Dat zal volgens de zondagskrant The Observer blijken uit een intern onderzoek dat de BBC heeft laten uitvoeren door rechter Janet Smith. Zij presenteert volgende maand haar conclusies. Later dit jaar komt ook de Britse gezondheidsdienst NHS met de resultaten van een intern onderzoek: de presentator was vrijwilliger bij een aantal ziekenhuizen en zou ook daar minderjarige kinderen hebben misbruikt.

Vorig jaar concludeerde Scotland Yard al dat Savile tussen 1964 en 2007 meer dan tweehonderd kinderen misbruikte. De jongste was acht, en in 34 gevallen was er sprake van verkrachting. De onderzoeken werden ingesteld na een documentaire van de Britse omroep ITV in oktober 2012. Daarin vertelden vijf slachtoffers hoe Savile, die in oktober 2011 op 84-jarige leeftijd overleed, hen aanrandde. Dat gebeurde in kleedkamers van de BBC, en achter de schermen bij populaire programma’s als Jim’ll Fix It (1975-1994), waarin hij droomwensen van kinderen liet uitkomen, en Top of the Pops (1964-2006), de popshow die hij 42 jaar lang presenteerde.

Na de uitzending meldden zich 450 slachtoffers bij de politie en instanties als de Kindertelefoon. Ze vertelden dat Savile hen in ziekenhuizen, op een school, in een psychiatrische kliniek, een kindertehuis, en een hospice, aanrandde. Hij bood sigaretten, snoep en autoritjes aan in ruil voor seks. The Observer citeert nu een bron die zegt dat „vele honderden en mogelijk tot duizend” kinderen en jongeren door Savile zijn misbruikt in zijn tijd bij de BBC.

Als rechter Smith inderdaad concludeert dat de top van de BBC het misbruik oogluikend toeliet om de ster te behouden, zal de publieke omroep opnieuw onder vuur komen te liggen. Advocaten van de slachtoffers zeiden gisteren dat „er koppen moeten rollen”. Rechtse politici spreken schande over de vermeende geheimhoudingscultuur bij de omroep. De voorzitter van de Conservatieve partij stelde onlangs hardop de vraag of de het Royal Charter, dat de financiële bijdrage aan de BBC garant stelt, nog wel moet worden verlengd. Daarover onderhandelt de omroeptop nu met de regering.

De BBC komt pas met een reactie als Smith’s rapport af is.