‘Sanka, you dead?’ Het bobsleeteam uit Jamaica kan alsnog naar Sotsji

Ze waren al gekwalificeerd, maar hadden geen geld. Dankzij crowdfunding mag Jamaica een bobsleeteam naar Sotsji sturen. Wees klaar voor the hottest thing on ice.

Een bobsleeteam uit Jamaica. Dan denkt iedereen aan Cool Runnings, de feelgood-film uit 1993 over het waargebeurde verhaal van een ploeg Jamaicaanse bobsleeërs die tegen alle verwachtingen in op de Olympische Spelen van Calgary in 1988 mochten meedoen. Bij de eerste bocht ging het al mis, maar de legende was geboren.

Dit jaar gaan de zelfverklaarde ‘rumrunners’ in de herhaling. De tweemansbob, bestaande uit Winston Watt en Marvin Dixon, kwalificeerde zich gisteren namelijk alsnog voor Sotsji. Dat is voor het eerst sinds 2002.

Geen geld, wel een startbewijs

Eén probleem echter: de Jamaicaanse Olympische Bond is niet zo heel rijk (en heeft waarschijnlijk ook andere prioriteiten). Geld is echter wel nodig, want trainen voor dit nummer kan helaas niet op het zonovergoten Jamaica, dat naar verluidt gebukt gaat onder een chronisch gebrek aan sneeuw en ijs.

De deelname van Watt en Dixon aan de Olympische Spelen leek dan ook op losse schroeven te staan. Een enorm verschil met de Spelen van 2006 in Turijn, toen Fiat het team financierde en de bobbers gebruikte voor een enorme reeks reclamespotjes. Zo waren ze toch nog te zien tijdens de Spelen, want de Jamaicanen zelf kwalificeerden zich dat jaar niet.

Nu is er een omgekeerde situatie. Wel een kwalificatie, maar geen geld. Dan maar zélf de financiering regelen, moet het team gedacht hebben. Watt legde eigen geld in, en begon ook een PayPal-account. De site van het team raakte binnen no-time bedolven onder alle aandacht, want wie wil geen Cool Runnings II?

Vandaag bleek de ploeg 25 duizend dollar opgehaald te hebben door een inzameling met dogecoin, een bizarre digitale munteenheid. De waarde van de dogecoin steeg volgens The Guardian in de twaalf uur na aanvang van de inzameling met 50 procent. De stand voor de normale donaties staat nu op bijna 25 duizend dollar, waardoor de ploeg ruim boven de gevraagde veertigduizend dollar zit.

Zo komt the hottest thing on ice alsnog naar Rusland.

Overigens zijn een paar teamleden van de ploeg uit 1988 later nog eens bezocht:

    • Philippus Zandstra