Rood Knegt na middelvinger

Sjinkie Knegt kan zijn emoties niet de baas nadat hij in de slotfase de zege uit handen heeft gegeven. Foto AFP

Sjinkie Knegt is bij de EK shorttrack in Dresden zijn bronzen medaille kwijtgeraakt na een diskwalificatie wegens onsportief gedrag. De 24-jarige Fries kreeg van de jury een rode kaart omdat hij op de estafette met twee opgestoken middelvingers en een schoppende beweging de eindstreep passeerde. „Een grote misdraging”, aldus de Duitse wedstrijdleider Uwe Rietzke drie uur na de race.

De Europees kampioen van 2012, vorig jaar nog tweede, kende in Dresden veel tegenslag. Op de 500 meter brak zijn schaats, op de 1.000 en 1.500 meter werd hij gehinderd door de Fransman Thibaut Fauconnet. Knegt kon zijn emoties niet de baas toen hij op de afsluitende 5.000 meter met de aflossingsploeg in de slotfase de eerste plaats moest afstaan aan de Rus Victor An. Na zijn obscene gebaar ruziede Knegt ook met zijn ploeggenoten. „Ik was gewoon boos op mezelf”, verklaarde Knegt na afloop. „Na alles wat er is gebeurd, brak er iets in mij. Daarom reageerde ik zo.”

Ondanks de diskwalificatie mocht de Nederlandse ploeg het zilver op de aflossing behouden. Knegt raakte wel zijn individuele bronzen medaille kwijt aan landgenoot Niels Kerstholt, die opschoof van de vierde plaats. De rode kaart, een ongebruikelijk strenge straf in het shorttrack, heeft voor Knegt geen gevolgen voor deelname aan de Spelen in Sotsji. Schaatsbond KNSB beraadt zich nog op maatregelen. „Ik kan me inleven in de sportman Sjinkie Knegt, dat hij na zijn zoveelste teleurstelling van het weekend zijn frustratie uit”, reageerde technisch directeur Arie Koops van de KNSB. „Maar deze reactie hoort niet thuis op een ijsbaan.”

Bij de vrouwen veroverde Jorien ter Mors als eerste Nederlandse shorttracker de Europese titel. In de superfinale nam ze gisteren een ronde voorsprong te pakken op de rest. „De vorige twee keren viste ik achter het net, maar driemaal is scheepsrecht. Mijn eerste titel voelt als een bijzondere. Eindelijk heb ik mijn concurrent Arianna Fontana verslagen. Mijn toernooi is geslaagd.” Ter Mors (24) plaatste zich op de langebaan op de 1.500 meter voor Sotsji. Ook bij het shorttrack heeft ze medaillekansen, individueel en met de nationale ploeg, waarmee ze in Dresden voor het vierde jaar op rij EK-goud pakte.