Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Raad voor Cultuur: interesse in plan herverdeling kunstschatten

Het kantoor van de Raad voor Cultuur in Den Haag.
Het kantoor van de Raad voor Cultuur in Den Haag. Foto ANP / Jerry Lampen

Volgens de Raad voor Cultuur daagt het Circle Line-plan van Jaap Polak de musea in Nederland uit tot nieuwe strategieën. De Amsterdamse kunsthandelaar pleitte anderhalve week geleden in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad voor een herverdeling van de nationale kunstschatten.

Door te schuiven met collecties kunnen tien gespecialiseerde musea van wereldklasse worden geformeerd, die volgens Polak het beste in provinciesteden, in een ring door Nederland kunnen worden gesitueerd: een culturele Circle Line, met als startplaats Amsterdam. Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur, noemt de Circle Line ‘een vernieuwende visie’.

Meer samenwerking musea en collectiemobiliteit

Ook diverse museumdirecteuren reageerden enthousiast op het voorstel van Polak. Gerard de Kleijn van Museum Gouda schreef een notitie hoe de Circle Line in vijf jaar tijd gerealiseerd kan worden. Dat voorstel stuurde hij op aan Daalmeijer. Een lid van de Raad voor Cultuur heeft deze week een gesprek met De Kleijn over zijn notitie. Daalmeijer:

“De Raad voor Cultuur is een groot voorstander van samenwerking tussen musea en ook van collectiemobiliteit. Dat hebben we vorig jaar ook in ons museumadvies Ontgrenzen en verbinden al geschreven. Het idee van Jaap Polak stimuleert terecht de discussie die na ons advies wordt gevoerd en daagt de musea uit tot nieuwe strategieën.”

Plan in 5 jaar te realiseren

De Kleijn noemt de Circle Line de meest belovende en opgewektste bijdrage aan het cultuurdebat.

“Nu eens niet een jammerklacht over kaalslag, maar een sprong vooruit, gebaseerd op eigen kracht.”

Het aantrekkelijke van het plan, zegt De Kleijn, is dat de musea zonder politieke bemoeienis aan de slag kunnen:

“Waar een wil is, is een Circle Line.”

De Circle Line kan in vijf jaar tijd worden gerealiseerd, zegt De Kleijn. De Nederlandse Museumvereniging moet volgens hem de regie nemen en kandidaat-musea uitnodigen een bidbook in te zenden. Provincies die een halteplaats in de Circle Line willen bieden, dragen jaarlijks 500.000 euro bij aan de exploitatie van het desbetreffende museum. Er moet een uitgekiend marketingplan komen en bij lastige kwesties beslist de voorzitter van de Raad voor Cultuur.

Vanmiddag meer in NRC Handelsblad, lees hier het document: