Popprijs voor The Opposites

Het rookgordijn was handig opgeworpen: eigenlijk zouden ze deze avond op het muziekfestijn Vrienden van Amstel optreden. Afwezig dus – zoals de meeste andere genoemde kanshebbers als Blaudzun of deejays als Afrojack. En al was rocksensatie Kensington wel in Groningen, het kon eigenlijk niet missen, moest ook de strengste muzieksnob die verlangt naar een sterke muziekinhoudelijke winnaar wel vaststellen. Dit was duidelijk het jaar van The Opposites: met het album Slapeloze Nachten – de instrumentale versie kwam onlangs nog als app uit voor ‘slapeloze mensen’, maar vooral om hun knappe zegetocht langs de Nederlandse podia. De Popprijs dus voor The Opposites, als ultiem populaire festivalact die een nieuwe standaard zette voor live hiphop met een dancebenadering.

Toen The Opposites, rappers Big2 (Twan van Steenhoven) en Willy (Willem de Bruin) , de eerste biertjes kopten op het podium van de Oosterpoort, de levensgrote cheque van tienduizend euro boven de hoofden houdend, joelde de zaal euforisch. Internationale erkenning kan belangrijk zijn, maar is dit jaar niet doorslaggevend gebleken, zei 3FM-dj Giel Beelen bij de uitreiking, terwijl zijn bril tijdens de speech zowat van het hoofd werd gekegeld door een beker bier. „De winnaar zal „vanwege de taal die gebezigd wordt vooral in Nederland tot de verbeelding blijven spreken.” Het duo kreeg de prijs met name om wat ze op de grote festivals teweeg hebben gebracht. Het succes op de moeder der popfestivals Pinkpop in 2013 werd in het juryrapport zelfs tot „sleutelmoment” bestempeld, waar Willy en Big2 het hele grote veld voor het hoofdpodium, tot ver achter de geluidstoren aan het springen kregen. „Een historische overwinning.”

Vervolgens toonden The Opposites weer hun vlammende show van onbekommerde feestmuziek met smerige, van hardstyle geleende ritmes en aansprekende mee te brullen rapteksten. En dan dus de handtekening van de slimme crowdpleasers: in minder dan geen tijd danst en springt de massa. De rappers stagediven, maken een ‘moshpit’ voor wat doelloos beukwerk, en sturen aan tot gigantische ‘circlepits’ waarin het publiek in grote cirkels rondjes rent. The Opposites roepen, iedereen volgt.

    • Amanda Kuyper