Partner Hollande uit ziekenhuis ontslagen

De officiële vriendin van de Franse president François Hollande, journaliste Valérie Trierweiler, is zaterdag uit het ziekenhuis ontslagen. Ze was een week eerder met een zenuwinzinking opgenomen toen het roddelblad Closer had gepubliceerd over een liefdesaffaire van Hollande met een actrice.

Volgens woordvoerders van het Elysée is Trierweiler om uit te rusten overgebracht naar het presidentiële vakantiehuis La Lanterne, nabij het paleis van Versailles.

Tijdens een bezoek aan de gemeente Tulle, waar hij jaren burgemeester was, weigerde Hollande zaterdag op de „privékwestie” in te gaan. Eerder had hij laten hij weten dat zijn relatie „pijnlijke momenten” doormaakte.

Steeds meer Franse politici vragen ondanks een traditie van terughoudendheid om over het privéleven van politieke ambtsdragers te praten de laatste dagen om duidelijkheid over de status van de officieuze première dame van Frankrijk.

Trierweiler, met wie Hollande niet getrouwd is, heeft op de website van het Elysée nog steeds haar hoekje. Ze beschikt over medewerkers, een chauffeur en een kantoor in het presidentiële paleis. Hollande heeft toegezegd voor een bezoek aan de VS in februari duidelijkheid te verschaffen.

Ook over de veiligheid van Hollande bij privébezoeken zijn twijfels gerezen nadat de Closer-fotograaf in interviews vertelde hoe makkelijk het was nabij de president te komen.