Opluchting alom. Ruimtesonde Rosetta is weer wakker

Artist impression van de Rosetta die een lander plaatst op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko.
Artist impression van de Rosetta die een lander plaatst op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Foto Reuters / European Space Agency

Na een lange, lange slaap van 31 maanden is Rosetta eindelijk wakker geworden. De ruimtesonde van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) moest vanavond wakker worden uit een diepe winterslaap. En dat gebeurde.

Twitter avatar esaoperations ESA Operations FIRST TELECOMMAND SENT: ESA’s @ESA_Rosetta team has sent the 1st commands in >31 months to #Rosetta

Dat ontwaken gaat ongeveer zo:

De Rosetta is een soort kubus van ruim twee meter tussen twee zonnepanelen van 14 meter en met een radioschotel van twee meter erop. De ruimtesonde is al sinds 2006 op weg naar de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Rosetta zal twee jaar lang om de komeet gaan cirkelen, terwijl die zijn reusachtige baan om de zon trekt.

Als alles volgens plan verloopt vindt de rendez-vous met de komeet al over enkele maanden plaats. Rosetta moet op 11 november de lander Philae naar deze ijsbal zenden, die onderzoekers moet helpen de samenstelling van de komeet te analyseren.

Bekijk hier een interactieve kaart van de reis van de schone slaapster.