Ondernemers hebben Hollande veel te vragen

De Nederlandse bedrijven die tijdens de rondetafelconferentie de hand van president Hollande schudden, mochten vooraf twee vragen indienen. „Wij zijn erg belangstellend naar de wijze waarop de Franse regering de arbeidskosten gaat verlagen”, zegt uitzendorganisatie Randstad. De onderneming maakt 17 procent van zijn omzet in Frankrijk en zou bovendien graag meer uitzendwerkers bij de overheid willen plaatsen. Die handelt „nog steeds aarzelend” op dat punt, aldus Randstad.

De hervorming van de arbeidsmarkt in Frankrijk is vanavond een geliefd onderwerp bij de Nederlandse bedrijven. De macht van de vakbonden is groot. „Ik ken de mening van de meeste CEO’s op dit punt: dat het heel moeilijk is in Frankrijk om mensen te ontslaan”, zegt topman Loek de Vries van textieltechnologieconcern TenCate, dat veel zaken doet in Frankrijk.

Topmannen van tien Nederlandse bedrijven luisteren het bezoek van de Franse president vandaag in Amsterdam op. Ze hebben verschillende wensen. Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts van verzekeraar Aegon spreekt vloeiend Frans en stelt vanavond de vraag of Hollande wil bevorderen dat Fransen vaker via hun werkgever voor hun pensioen gaan sparen. „Dat is weinig ontwikkeld”, aldus zijn woordvoerder. „En daar zouden wij een rol in kunnen spelen.” Heineken, dat in Frankrijk vierduizend medewerkers bij drie brouwerijen in dienst heeft, hoopt dat Hollande doorbijt met zijn plan om de arbeidsmarkt te flexibiliseren. Pijnpuntje: Frankrijk heeft vorig jaar de accijnzen op bier met 160 procent verhoogd.

ING heeft in 25 jaar een „stevige positie” opgebouwd in Frankrijk en telt daar ruim zeshonderd medewerkers. De bank beoordeelt de „hervormingen” op de Franse arbeidsmarkt als „positief”, zoals de lastenverlichtingen voor bedrijven.

Topman Loek de Vries van TenCate heeft een specifiek verzoek aan Hollande: of zijn regering „de stille tijd” tussen onderzoeksprojecten zou willen aanvullen met ontwikkelopdrachten. „Het komt nu voor dat tijdens opvolgende ontwikkelperioden het ontwikkeltraject stil komt te liggen. Hetgeen kostbaar is.” TenCate maakt in Frankrijk furore met thermoplastisch composiet, een materiaal dat in romp, vleugels en staart van vliegtuigen wordt toegepast. Voor verdere ontwikkeling hiervan tekent TenCate, samen met Fokker, vanavond een contract met het Franse Airbus.

Loek de Vries: „De Fransen zijn Frans. Eigen bedrijven worden voorgetrokken. Om die reden moet je Frankrijk in. Je moet daar zelf bedrijven openen of overnemen. Dan pak je de revenuen die Franse bedrijven ook krijgen.” De Vries herinnert eraan dat de Fransen traditioneel een krachtige industriepolitiek hebben, en dat ook TenCate daarvan heeft geprofiteerd. De Vries: „Het is moeilijk om in Frankrijk mensen te ontslaan, maar daar staat tegenover dat de Fransen veel doen om ontslagen te voorkomen. Ze zorgen voor werk. Tijdens de crisis in 2009 konden onze fabrieken daar doordraaien doordat de overheid versneld orders plaatste.”

Veruit de belangrijkste kwestie in de handelsbetrekkingen tussen Frankrijk en Nederland is: kennis van de Franse taal en cultuur. Daaraan schort het, meent de Limburgse hotelier Camille Oostwegel. Hij behartigt als honorair consul de belangen van Fransen in Limburg. „Nederland is een belangrijke investeerder in Frankrijk. Maar de kennis van het Frans is weggezakt. Op scholen is het leren van Frans niet meer verplicht. Daar zou de president aandacht aan moeten geven. Daarom is het ook zo spijtig dat hij geen tijd had om vandaag ook een bezoek aan Maastricht te brengen, de enige ‘francofone’ stad in Nederland. Ik probeer hier al jaren een leerstoel corporate governance van de grond te krijgen. Begrip van elkaars cultuur is van levensbelang. Nederlanders moeten weten dat je met Fransen niet bij een boterham en een glas melk zaken kunt doen. Als Fransen ’s morgens uit Frankrijk vertrekken voor een zakenreis naar Nederland, dan is het allereerste wat ze willen weten: waar kan ik warm lunchen?”

Bij de conferentie zijn aanwezig Aegon, Fokker, Heineken, ING, KLM, Philips, Randstad, Shell, TenCate en Unilever. Plus werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes.

    • Arjen Schreuder