Moslimextremisten eisen ‘Volgograd’ op en dreigen met aanslagen op Sotsji

Screenshot uit de video die gisteren verscheen.
Screenshot uit de video die gisteren verscheen. Youtube

De aanslagen in Volgograd van eind december zijn opgeëist door een moslimextremistische groepering uit de Kaukasus, zoals de Russische autoriteiten destijds al vermoedden. Twee zelfmoordterroristen eisen de verantwoordelijkheid op in een video die gisteren verscheen. Ze dreigen ook met nieuwe aanslagen tijdens de Olympische Spelen.

Op zondag 29 en maandag 30 december pleegden zelfmoordterroristen aanslagen in Volgograd, op een treinstation en een trolleybus. Er kwamen in totaal 34 mensen bij om het leven.

Gisteren verscheen er een video online op de website van de moslimextremistische groepering Vilayat Dagestan. Daarin eisen twee jongens de aanslagen op. Ook laten ze zien hoe ze explosieven aan het maken zijn en zeggen ze tijdens de aanstaande Spelen nieuwe aanslagen te gaan plegen. De video was ook geüpload naar YouTube, maar die site heeft hem inmiddels offline gehaald.

De twee mannen waarschuwen de Russische president Poetin dat als hij “de Olympische Spelen houdt”, ze met een “cadeau” komen als vergelding voor “het bloed van onschuldige moslims dat over de hele wereld vergoten wordt: in Afghanistan, in Somalië, in Syrië.” Ook zeggen ze dat toeristen die naar de Spelen komen, doelwit zullen zijn.

Volgograd ligt ongeveer zevenhonderd kilometer ten noordoosten van Sotsji, waar op 7 februari de Olympische Winterspelen beginnen. Na de aanslagen besloot Poetin, die belooft dat de Spelen veilig zullen zijn, extra maatregelen te nemen. Er zijn volgens de autoriteiten inmiddels 37.000 politieagenten in de stad (die ongeveer zo groot als Utrecht is). Ze blijven tot eind maart, als ook de Paralympics gespeeld zijn.