Minister Timmermans naar vredesconferentie Syrië

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Foto ANP / Bart Maat

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) is namens Nederland aanwezig bij Genève 2, de vredesconferentie over Syrië die woensdag van start gaat. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie aan persbureau Novum.

Nederland is gisteravond door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN) uitgenodigd voor de conferentie. Ook België, Luxemburg, Griekenland en Mexico zijn toegevoegd aan de gastenlijst. Volgens het ministerie “weerspiegelt de uitnodiging de Nederlandse betrokkenheid en goede relaties met de VN en de oppositie”.

Het overleg begint woensdag in het Zwitserse Montreux. Er stonden dertig landen op de gastenlijst en daar heeft Ban Ki-moon er zondag negen aan toegevoegd. Na de conferentie zullen besprekingen worden gevoerd op het VN-kantoor in Genève tussen vertegenwoordigers van de Syrische president Bashar Assad en de oppositie.

Kritiek op uitnodigen Iran

Eerder werd al duidelijk dat de VN ook Iran hebben uitgenodigd om deel te nemen aan het overleg. De VS reageerden kritisch op die uitnodiging van Assads bondgenoot, en ook de Syrische oppositie dreigt nu niet te komen.

De VN lieten gisteravond laat weten dat Iran was uitgenodigd om bij de gesprekken tussen ministers voorafgaand aan de vredesconferentie aanwezig te zijn. De conferentie met gesprekken tussen vertegenwoordigers van de Syrische president Bashar al-Assad, de Syrische oppositiegroepen en zo’n dertig andere landen zelf begint vrijdag in Genève, terwijl de ministers van een aantal landen vanaf woensdag al in Montreux spreken.

Assad: geen plaats in regering voor ‘tegenstanders van buiten’

In een interview met persbureau AFP heeft Assad vandaag gezegd dat het onmogelijk is dat “tegenstanders van buiten” straks plaatsnemen in een nieuwe Syrische regering. Hij verwijst met de opmerkingen naar het feit dat de Syrische Nationale Coalitie, de belangrijkste Syrische oppositiegroepering die bij de onderhandelingen aan tafel zit, vanuit Turkije opereert.

Assad vervolgde dat het voornaamste doel van de vredesconferentie in Genève, waar vertegenwoordigers van de Syrische president Bashar Assad, de Syrische oppositiegroepen en zo’n dertig andere landen bij zijn, moet zijn om te strijden tegen het “terrorisme” in Syrië. Hij doelt daarmee op de gewapende oppositie in het land die hem probeert te doen vertrekken.

    • Nando Kasteleijn