Meer belastend materiaal gevonden in misbruikzaak Cuijk

Frank R. verleidde honderden meisjes tot seksueel contact en/of ontucht via de webcam. Foto ANP / Roos Koole

In het huis van ontuchtverdachte Frank R. in Cuijk is deze maand meer belastend materiaal gevonden. Dat schrijft het Openbaar Ministerie (OM) vanochtend. Het gaat om gegevensdragers zoals CD’s, CD-roms en een externe harde schijf.

Dit materiaal lag achter een dichtgeschroefd schot in een gangkast, het wordt nu door de recherche verder onderzocht.

Ook minderjarige jongens slachtoffer

Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook minderjarige jongens slachtoffer zijn geworden. R. gebruikte afbeeldingen die hij maakte van deze jongens om zichzelf voor te doen als jongen.

Slachtoffers komen uit heel Nederland en Vlaanderen. Zeventien van hen hebben inmiddels aangifte gedaan. Tot nu toe hebben 34 minderjarigen aangegeven geen aangifte te willen doen. Zedenrechercheurs zijn nog bezig met het bezoeken van slachtoffers in beide landen. Het aantal aangiften kan dus nog oplopen.

Daarnaast is het mogelijk dat justitie de man in bepaalde zaken ook gaat vervolgen zonder aangifte van het slachtoffer. Frank R. staat dinsdag opnieuw voor de rechter. Het OM verwacht dat het onderzoek in maart is afgerond.

R. zit sinds oktober in voorarrest op verdenking van het online verleiden van honderden meisjes tot webcamseks. Hij zou in acht jaar tijd bijna driehonderd meisjes seksuele handelingen hebben laten verrichten voor een webcam.

Advocaat: R. is geen pedofiel

Afgelopen weekend meldde NRC Handelsblad op gezag van R.’s advocaat Robert van Haarst dat het “grensoverschrijdende seksuele gedrag” mede voortkomt uit bovenmatig internetgebruik.

Tijdens de zitting in november zei Van Haarst dat hij wilde laten onderzoeken of het handelen van R. voortkomt uit pedofilie of verslaving. De rechter ging daarmee akkoord. Volgens Van Haarst wijst het rapport uit dat R. op minderjarigen valt, maar geen pedofiel is.

“Een pedofiel wordt als pedofiel geboren. Híj ging door eenzaamheid op zoek naar spanning en kwam bij minderjarigen uit.”

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Frank R. vindt naar verwachting eind april plaats. Het OM zou er drie dagen voor willen uittrekken.

    • Nando Kasteleijn