Marc Pantus met Hollandse Heine

Heinrich Heine was een van de populairste dichters van zijn tijd. Componisten als Schubert, Schumann en Brahms maakten dankbaar gebruik van zijn lyrische poëzie. Ook veel Nederlandse toonkunstenaars hebben zijn werk op muziek gezet. Bas-bariton Marc Pantus en pianist Rudolf Jansen namen een cd op met Heine-liederen van eigen bodem. Er staan bekende namen tussen, zoals Alphons Diepenbrock (Es war ein alter König), amateurs, ten onrechte vergeten componisten zoals Gerrit Jan van Eijken en de jammerlijk weinig gespeelde Henriëtte Bosmans. Mooi is dat de uitgave niet alleen deze lied-cd bevat, maar ook twee luisterboeken met de memoires van Heine, recentelijk vertaald in het Nederlands en voorgelezen door Arnon Grunberg, die de vertalingen bekostigde. De kwaliteit van de liederen is wisselend. Pantus klinkt soms nog wat onzeker, maar is een waardig vertolker.

    • Merlijn Kerkhof