Kwaliteit gaat nooit verloren, bewijst Ivanovic

Maria Sjarapova werd vanochtend door de Slowaakse Dominika Cibulkova uitgeschakeld. Foto Reuters

Alle malheur lijkt verleden tijd voor Ana Ivanovic. In Melbourne bij de Australian Open speelt een tennisster die barst van het zelfvertrouwen en de ballen weer goed raakt. En dan is het oppassen voor haar tegenstanders, ervoeren achtereenvolgens de Australische Samantha Stosur en de Amerikaanse Serena Williams. Beiden sloeg Ivanovic zonder mededogen uit het toernooi, waarbij de uitschakeling van de torenhoge favoriete Williams als de sensatie van het toernooi geldt.

Als Ivanovic in goeden doen is, kan ze een grandslamtoernooi winnen. Dat bewees ze in 2008 toen de 26-jarige Servische als opkomende ster ’Roland Garros’ won. De toekomst leek destijds aan de speelster uit Belgrado, die ook vanwege haar schoonheid alom werd geprezen.

Vanaf dat moment ging er ook van alles mis. Ivanovic was veelvuldig geblesseerd en vocht tegen een afbladderend zelfvertrouwen. Ze zakte op de wereldranglijst van de eerste naar de 22ste plaats en werd vaak getypeerd als een speelster die te vroeg heeft gepiekt. Het type tennisster van wie er velen haar waren voorgegaan.

Maar natuurlijke aanleg gaat nooit verloren, bleek de afgelopen dagen in het overkokende Melbourne. De hitte had geen negatieve invloed op Ivanovic. Al steeg het kwik tot boven de veertig graden, Ivanovic hield haar hoofd koel en speelde de ballen met de precisie van weleer.

Nu van de favorieten ook de Russin Maria Sjarapova uit het toernooi is gemept – door de Slowaakse Dominika Cibulkova – ligt de weg naar hernieuwde roem open voor Ivanovic. In de kwartfinale krijgt ze te maken met de relatief onbekende Eugenie Bouchard, de negentienjarige Canadese die voor het eerst zo ver is gekomen in een grandslamtoernooi. Als Ivanovic ook die partij wint, wacht in de halve finale normaal gesproken de Chinese Na li. En dan? Ja, dan kan het zomaar gebeuren dat Ivanovic terugkeert op de hoogste troon.

Gewoon een kwestie van haar niveau vasthouden. Want die ligt in Melbourne zeer hoog, erkende ook Williams, die ondanks rugklachten Ivanovic alle credits van haar overwinning gaf. „Ze speelde ongelooflijk goed.”

In de andere helft van het schema lijkt de Wit-Russin Victoria Azarenka de belangrijkste kandidaat voor een finaleplaats. Zij versloeg vannacht de Amerikaanse Sloane Stephens.

Het mannentoernooi verloopt vooralsnog naar verwachting. De topvier van de plaatsingslijst geeft geen krimp. De als eerste geplaatste Spanjaard Rafael Nadal versloeg vannacht de Japanner Kei Nishikori, nadat een dag eerder Novcak Djokovic (nummer twee) Fabio Fognini uit Italë had verslagen. Nummer drie, de Spanjaard David Ferrer won van de Duitser Florian Mayer en Andy Murray (nummer vier) had geen moeite met Stephane Robert uit Frankrijk.