kort

Foto AFP

Hockey //

Nederland winnaar Hockey World League

De Nederlandse hockeyers hebben de eerste editie van de Hockey World League gewonnen. In de finale in New Delhi was Nederland zaterdag met 7-2 veel te sterk voor Nieuw-Zeeland. Constantijn Jonker (driemaal), Billy Bakker (tweemaal), Bob de Voogd en Rogier Hofman maakten de goals voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass. Nederland won in India voor het eerst sinds het EK in 2007 weer eens een groot toernooi. Voor Van Ass was het zijn eerste prijs als bondscoach. In aanloop naar het WK in Den Haag dit jaar is de toernooizege in New Delhi een opsteker. De toplanden Duitsland en Australië werden verslagen, maar Van Ass bleef voorzichtig. „Dit biedt geen enkele garantie voor het WK. Australië en Duitsland zullen hun huiswerk doen.”

EK shorttrack //

Eerste Europese titel voor Jorien Ter Mors

Jorien ter Mors is gisteren in Dresden voor het eerst in haar loopbaan Europees kampioen shorttrack geworden. Ze won de afsluitende 3.000 meter en hield daardoor de Britse Elise Christie (tweede) en de Italiaanse Arianna Fontana (derde) achter zich. Ter Mors is de eerste Nederlandse shorttrackster die de Europese titel wint. Bij de mannen ging de titel naar de Rus Viktor An. Sjinkie Knegt werd derde, maar raakte het brons later kwijt. Bij de aflossing, waar Nederland tweede werd achter Rusland, kwam hij met opgestoken middelvingers over de finish en werd gediskwalificeerd. De Nederlandse vrouwen werden Europees kampioen op de aflossing.

Dakar Rally //

Trucker De Rooy grijpt net naast eindzege

Gerard de Rooy is er niet in geslaagd om net als in 2012 de Dakar Rally te winnen. De Nederlandse trucker maakte zaterdag in de laatste etappe wel wat tijd goed op de Rus Andrej Karginov, maar niet genoeg om hem van de eerste plaats in het klassement te stoten. Het verschil tussen De Rooy en Karginov was uiteindelijk 3.11 minuten. Bij de auto’s ging de eindzege naar de Spanjaard Nani Roma. Ook bij de motoren won een Spanjaard het klassement: Marc Coma.

    • Novum
    • NRC