Opinie

    • Menno Tamminga

Kan Zalm nog onze aandelen verkopen?

Weinig persconferenties staan me nog zo helder voor de geest als dat informeel samenzijn, eind mei 1995, in het hoofdkantoor van ABN Amro. Toen in Amsterdam-Zuidoost. Een zondagmiddag. Volop zon. Het onderwerp was de beursintroductie de volgende dag van familiebedrijf Vendex Internationaal (V&D, uitzendbureaus, supermarkten). De Vendex-top en de ABN Amro-adviseurs waren net terug van twee weken roadshow, een reis over twee continenten langs financiële centra en geldgiganten om de Vendex-aandelen aan de man te brengen. De sfeer die middag was jongensachtig jolig. Het ‘cadeautje’ bij de beursgang was een speciale pet en de mannen maakten foto’s van elkaar met die cap.

Ondertussen begon buiten een stortregen. In m’n poloshirt was ik onvoorbereid. Moed verzamelend voor een lange sprint van bankkantoor naar metrostation, hoorde ik de stem van ABN Amro-bestuurder Dick Meys. „Wil je een lift?” Graag. Zo reden we weg, terwijl Meys zich verontschuldigde voor de lege waterflesjes. Hij was een dag eerder teruggereden uit Frankrijk en had nog niks opgeruimd.

Een paar weken later verongelukten Meys en diens chauffeur, toen een vrachtwagen hen van achteren ramde.

Maar die middag is me ook bijgebleven vanwege de vrijmoedige beschrijving van Vendex-topman Jan Michiel Hessels van zijn ervaringen tijdens de financiële roadshow. Het was, vertelde hij, een lesje in nederigheid. Aandelen verkopen aan de grootste Amerikaanse vermogensbeheerders was hard werken, geen fouten maken en elke keer je volle overtuiging in de strijd gooien. Hessels en zijn financiële rechterhand Willy Angenent praatten met mannen en vrouwen die hun zoon of dochter hadden kunnen zijn, zo jong waren ze. Zo jong, maar toch talloze miljarden te beleggen voor de klanten van hun werkgevers.

Hoe zullen hun opvolgers reageren als Gerrit Zalm straks langskomt als chief executive officer die de aandelen van u en mij in ABN Amro komt aanprijzen? Zullen zij eerst op Google het filmpje terugkijken van het als sketch bedoelde optreden van Zalm-in-jurk-als-prostituee?

Hoe zullen de beheerders van de machtige staatsinvesteringsfondsen in het Midden-Oosten reageren? Wat adviseert een analiste in Hongkong haar oude en nieuwe rijke familieklanten over hun kapitale beleggingen als Zalm langskomt op roadshow?

Zullen zij hem na het filmpje nog serieus nemen? Zullen zij het met hard werken verdiende geld van hun klanten durven toevertrouwen aan een man die op deze manier zijn geloofwaardigheid en die van zijn bank denkt op te vijzelen?

In Nederland heet dat: je kwetsbaar opstellen. Elders zien ze een vertegenwoordiger van een al te tolerant en goddeloos Europa, waar burgers een staatsuitkering krijgen in plaats van zelf geld te verdienen, waar drugs en prostitutie alom zijn toegestaan en supporters van het nationale elftal met oranje pruiken plus vlechtjes hun team aanmoedigen. Kortom: moeten zij hun kapitaal steken in een bank waar een potsenmaker aan het roer staat?

Het punt is: Gerrit Zalm stond daar niet als Gerrit Zalm. Hij leidt een bank die voor ons burgers een kapitaal vertegenwoordigt van zeker 15 miljard euro. Daarvan mag je meer professionaliteit verwachten dan deze sketch.

Heb ik dan geen gevoel voor humor?

Nee, niet als er 15 miljard op het spel staat.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) krijgt ’t makkelijk, later dit jaar, bij zijn oordeel over de voortgang van ABN Amro. Ga verder met de bank, maar niet met Zalm. Wie zichzelf zo ‘verkoopt’, verkoopt niet die aandelen straks. Gelukkig heeft de bank een prima financieel directeur. Kees van Dijkhuizen, neem ’t maar over.

    • Menno Tamminga