Italiaanse dirigent Claudio Abbado op tachtigjarige leeftijd overleden

Claudio Abbado op een foto uit 2001. Foto EPA / Riccardo Musacchio

De bekende Italiaanse dirigent Claudio Abbado is vandaag op tachtigjarige leeftijd in Noord-Italië overleden. Dat meldt persbureau AFP. Abbado leidde tijdens zijn carrière ‘s werelds grootste orkesten.

Muziekredacteur Mischa Spel over Abbado:

“Abbado was een zeer perfectionistisch en aimabel orkestbouwer die stond voor grote analytische helderheid. Zijn aandacht voor precisie werkte de emotionele lading van de muziek niet tegen, maar stond daaraan ten dienste. Om communicatie met de musici – hart en ziel van een uitvoering – te optimaliseren, dirigeerde hij meestal uit zijn hoofd. Zijn vele langjarige chefdirigentschappen in onder andere Milaan, Londen, Wenen en Berlijn weerspiegelen zijn integriteit als vakman.”

Abbado was een van de grootste dirigenten van onze tijd. Hij werd wereldberoemd als muzikaal directeur van La Scala in Milaan (1968 tot 1986) en chef-dirigent van het London Symphony Orchestra, de Wiener Staatsoper en de Berliner Philharmoniker (1989-2002). Ook richtte hij eigen orkesten op: European Union Youth Orchestra, Chamber Orchestra of Europe, Mahler Jeugdorkest en Orchestra Mozart.

    • Nando Kasteleijn