Israël, Saoedi-Arabië, Syrië

De opmerkelijkste nieuwe alliantie die de laatste tijd is gemeld bestaat niet. De lichte toenadering tussen Iran en de Verenigde Staten zou hebben geleid tot een geheim bezoek van Saoedische hoogwaardigheidsbekleders aan Israël en tot overeenstemming over Saoedische steun bij een Israëlische aanval op Iran. Bronnen waren Britse zondagsbladen en Iraanse media.

Inderdaad zijn Israël en Saoedi-Arabië fel tegen elke deal met Iran, de shi’itische regionale mogendheid die zij beide als een direct gevaar beschouwen. Maar in dit geval is de vijand van mijn vijand nog niet mijn vriend. Dat Saoedi-Arabië sunnitische extremisten in Syrië financiert, die Israël eveneens als serieuze bedreiging ziet, is misschien voor Jeruzalem nog wel overkomelijk. Maar een publieke overeenkomst met de joodse staat Israël is in het ultraconservatief-islamitische Saoedi-Arabië niet te verkopen. Dat zou de legitimiteit van het koningshuis en daarmee zijn overleven op het spel zetten. De Iraanse media die de Saoedisch-Israëlische contacten meldden, wilden vermoedelijk de Saoediërs in verlegenheid brengen.